Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleografie I.2 (KHI / XPAI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XPAI2 - Paleografie I.2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úkolem toho předmětu je poskytnout studentům základní přehled o prehistorii a historii latinského písma od jeho počátků až do konce 15. století, tj. o písmech antického období, tzv. národních písmech, karolinské minuskule a gotických písmech. U každého z písem budou zmíněny podmínky jejich vzniku, vývoje, jejich funkce i základní charakteristické rysy. Tak posluchač získá dostatečné teoretické základy k tomu, aby dokázal určit různé ukázky (jaké písmo bylo zde použito, jaké má výrazné znaky a kdy, případně kde mohl být předkládaný text napsán).Úkolem semináře bude prohlubovat schopnost studenta číst texty psané karolinskou minuskulou a různými druhy gotických písem.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o vývoji latinského písma ve starověku a středověku. Naučí se transliterovat a transkribovat texty z 10.-15. století.

Literatura

Hana Pátková. (2008). Česká středověká paleografie. České Budějovice. Húščava A. (1951). Dejiny a vývoj nášho písma. Bratislava. http://www.archivi.beniculturali.it/Biblioteca/indexSteffens.htmlHledíková, Z. - Kašpar, J. - Ebelová, I. (2008). Paleografická čítanka. Praha. Kaňák, B. Paleografické texty I-II. Olomouc 1999-2002. Gustav Friedrich. Učebná kniha paleografie latinské. Praha, 1898.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a plnění zadaných úkolů. Zápočet bude udělen za transkribci českého textu psaného gotickým písmem a transliteraci latinského textu psaného karolinskou minuskulou. Ústní zkouška bude postavena na identifikaci tří textů psaných různými druhy písem.

Garant

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.Mgr. Miroslav MyšákMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.