Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleografie II.3 (KHI / XPAI5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XPAI5 - Paleografie II.3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem seminářů bude četba ukázek psaných zejména novogotickým písmem, a to zejména českým a německým, které se používalo v různém prostředí. V menší míře budou semináře obohaceny i novogotickými písmy, používanými mimo území českého státu a také texty psanými humanistickým písmem a tištěnými. Jazykově se bude jednat o texty české, německé a latinské z 16. - 20. století s různým množstvím zkratek.

Získané způsobilosti

Student prakticky zvládá četbu historických písem latinského okruhu.

Literatura

Kašpar, J., Hledíková, Z., & Ebelová, I. (2000). Paleografická čítanka. Praha: Univerzita Karlova. Kaňák, B. (2008). Paleografická edice opisu učebnice psaní pocházejícího z počátku šestnáctého století z Olomouce: (opis takzvané učebnice psaní Christofa Lindenspergera). Olomouc: Univerzita Palackého. Kaňák, B. Paleografické texty I-II. Olomouc 1999-2002. Kašpar, J. (1993). Soubor statí o novověkém písmu. Praha: Karolinum.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů. Zápočet bude udělen za přepis textu psaného novogotickým písmem.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.