Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizace not. materiálu 2 (KHI / XPOR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XPOR2 - Katalogizace not. materiálu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář bude zaměřen na zpracování konkrétního fondu hudebnin, přičemž posluchači si vyzkouší vše - od dokumentace nálezového stavu v terénu, přes očištění a uspořádání nalezeného materiálu až po jeho katalogizaci. Ta bude spočívat v identifikaci skladeb, jejich autora(resp. upravovatele a tvůrce textu či libreta), opisovače (či nakladatele a tiskaře v případě skladby zachované v tištěné podobě) a správnému uspořádání souboru listů konkrétní hudebniny. Další pozornost bude věnována hudebnímu charakteru (partitura, particell, klavírní výtah, hlasy) a způsobu dochování katalogizované skladby. Každý posluchač bude mít povinnost zpracovat do konce semestru cca 50 různě rozsáhlých skladeb ve shodně s normou. Pro zpracování je k dispozici elektronická databáze MS Access.

Získané způsobilosti

Schopnost správně seřadit jednotlivé části notového záznamu hudební skladby a vytvořit jeho podrobný katalogizační záznam

Literatura

Martinek, R. a kol. Inventarizace drobných církevních fondů. Archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie. Olomouc, 2008. Racek, J. Česká hudba od nejstarších dob do počátku 19. století. Praha , 1958. Hrčková, N. Dějiny hudby I. Středověk . Praha, 2005. Sehnal, J. Dějiny hudby na Moravě . Brno, 2001. Hudba v českých dějinách od středověku do nové doby. Praha , 1989. Pulkert, O. Pokyny ke katalogizaci hudebnin. Praha, 1966. Koubek, J. (ed.). Průvodce po pramenech k dějinám hudby. Fondy a sbírky uložené v Čechách. Praha , 1969.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivní účast na seminářích, hodnocení kolokvia bude záviset na kvalitě uspořádaného a zkatalogizovaného notového materiálu

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.