Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy I.2 (KHI / XSI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XSI2 - Dějiny správy I.2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Patrimonijní správa:- formování patrimonijní správy, vznik poddanství a pozemkové vrchnosti, feudální renta a její druhy, emfyteutické právo,- utužování poddanství ve 14. a 15. století, dědické právo, správní a soudní pravomoc vrchnosti, vesnická samospráva,- rozkvět patrimonijní správy, stěhování poddaných, právo poddaných ke statku, veřejné povinnosti poddaných, rozvrstvení selského lidu, rebelie,- soumrak patrimonijní správy, útisk poddaných po Bílé Hoře, robotní patenty, reformy Marie Terezie a Josefa II., zrušení nevolnictví, zrušení poddanství, hospodářská správa velkostatku.2. Městská správa:- vznik měst, dvojí právo měst, správa a samospráva,- města, šlechta, panovník, spory se šlechtou v 16. století, okleštění městských práv za Ferdinanda I.,- další okleštění městských práv po Bílé Hoře, byrokratizace městské správy, magistráty a regulované magistráty.3. Církevní správa:- církev a společnost, obecná organizace církve,- počátky církevní organizace u nás, biskupství, kláštery, vztah církve a státu (konkordát 1221),- církevní organizace ve 13. a 14. století, organizace husitské církve,- podvojnost církevní organizace v pohusitské době, protireformace, státní zásahy do církevní sféry a situace na sklonku feudalismu.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o dějinách partikulárních správ (městská, patrimoniální a církevní) v českých zemích do roku 1848.

Literatura

Hledíková, Z., Janák, J., Dobeš, J. Dějiny správy v českých zemích: od počátků státu po současnost. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. Krofta, K., & Janoušek, E. (1949). Dějiny selského stavu. V Praze: Jan Laichter. Malý, K., Sviták, F. (1988). Dějiny státu a práva v Československu do roku 1918. Praha. Vaněček, V. (1974). Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945. Praha.

Požadavky

Archiváři (povinná výuka): záp. = referát (správní vývoj zvolené farnosti), zápočtový test; zkouška = státnicové otázky do roku 1848.Výběrový seminář: záp. = referát (správní vývoj zvolené farnosti), kol. = krátká diskuze na zvolené téma.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.Mgr. Miroslav MyšákMgr. Věra Slavíková