Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Významné lokality Pannonského limitu (KHI / XVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XVL - Významné lokality Pannonského limitu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je problematika římské expanze do Panonie spojená s vytvářením Limes Romanus v tomto prostoru. Pozornost se věnuje také typologii římských vojenských objektů na limitu a základní organizaci římské armády, výzbroji a výstroji římského vojáka. Detailně je probrána topografie a dnešní stav důležitých římských vojenských táborů typu castra i římským vojenským stanicím v předpolí limitu na území dnešní Slovenska i České republiky.

Získané způsobilosti

Rozšíření znalostí o Limes Romanus a jeho předpolí v Panonii a na území dnešní České republiky a Slovenska, schopnost interpretace odlišných názorů na různé hmotné památky na některých významných římských lokalitách ve střední Evropě.

Literatura

Salač, V.-Droberjar,E.:. Archeologie pravěkých Čech. 8. Doba římská. Droberjar, E. -Komoróczy, B.-Vachůtová, D.:. Barbarská sídliště. Archeologie barbarů 2007. Pleyl,P.:. Das romische Osterreich. Dobiáš, J.:. Dějiny československého území před vystoupením Slovanů. Visy, Z.:. Der pannonische Limes in Ungarn. Friesinger, H.-Krinzinger, F.:. Der romische Limes in Osterreich. Droberjar, E. :. Encyklopedie římské a germánské archeologie v Čechách a na Moravě. Praha., 2002. Mušov 1276-2000. Štefanovičová, T. a kol.:. Najstaršie dejiny Bratislavy.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast ve výuce, přednesení referátu na zadané téma.Kolokvium - odevzdání referátu v podobě seminární práce, diskuse o jedné vylosované otázce k tématům výuky.

Garant

PhDr. Ivana Koucká

Vyučující

PhDr. Ivana Koucká