Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální antické tradice (KKF / 92BAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / 92BAT - Regionální antické tradice, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu bude cyklus zaměřený na představení tradic a recepce antické kultuty v evropském výtvarném projevu se zaměřením na olomoucký region.Tématické okruhy:1) Antika a česká kultura2) Recepce mýtů a starověké historie v renesanci a baroku3) Antická látka na renesančních reliéfech4) Program olomouckých barokních kašen5) Karel František Antonín Tepper v Olomouci6) Stopy antiky v Kroměříži

Získané způsobilosti

Student se seznámí s tradicemi a recepcí antického umění v evropské kultuře, získá schopnost rozpoznat charakteristické znaky řeckého a římského umění jako vlivného inspiračního zdroje.

Literatura

Autorský kolektiv pod vedením L. Varcla. (1978). Antika a česká kultura. Praha. Curl, J. S. (2001). Classical Architecture. London. Kolektiv autorů. (2000). Greek Gods and Heroes in the Age of Rubens and Rembrandt. Dordrecht. (2011). Historie a kultura Olomoucké baroko. Olomouc. M. Dufková, I. Ondřejová. (2006). Historie sběratelství antických památek v českých zemích. Praha. R. Miltová. (2009). Mezi zalíbením a zavržením. Brno. Alexandra Zamperini. (2008). Ornament and the Grotesque. Fantastical Decoration from Antiquity to Art Nooveau. Thames and Hudson.

Požadavky

Kurz bude zakončen kolokviem na zvolené téma.Na úvodní hodině budou domluveny další individuální konzultace, případné společné přednášky a semináře na vybraná témata podle časových možností studentů a vyučujícího.

Garant

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.