Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Apuleiovy Metamorfózy a jejich ren.ohl.1 (KKF / AMR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / AMR1 - Apuleiovy Metamorfózy a jejich ren.ohl.1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou seznámeni s dobovým pozadím vzniku Apuleiových Metamorfóz, s jejich strukturou, stylem a myšlenkovým pozadím. Zároveň bude podán přehled, jak dílo , jeho motivy a myšlenky působily na renesanční evropskou literaturu a umění. V praktické části - cvičení se studenti obeznámí s vybranými částmi díla v latině, případně s jeho literárními parafrázemi:1. Apuleius a jeho dílo.2. Apuleiovy Metamorfózy jako román o cestě.3. Metamorfózy v kontextu filosofického myšlení autora.4. Náboženské pozadí Apuleiova románu.5. Četba vybraných částí Apuleiových Metamorfózách.

Získané způsobilosti

Osvojit si základní poznatky o autorovi, jeho díle v proměnách jeho recepce.Studenti ovládají základní metody práce s originálním textem antického autora a orientují se v renesančních komentářích. Studenti aplikují teoretické poznatky v konkrétních analýzách textů.

Literatura

Apuleius. Metamorphosen oder der goldene Esel. Berlin, 1978. Moreschini, C. Il mito di Amore e Psiche in Apuleio. Napoli, 1994.

Požadavky

Kurs bude ukončen zápočtem na základě docházky.

Garant

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.