Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antické náboženství 1 (KKF / AN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / AN1 - Antické náboženství 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznamuje s vybranými tématy z dějin řeckého a římského náboženství jako: vývoj hlavních kultů v řeckých obcích a v Římě, mystérijní kulty, gnóze a náboženská atmosféra doby vzniku křesťanství. Snaha je postihnout nejen diachronní studium náboženských jevů, dějů a institucí, ale zabývat se i různými metodologickými pohledy na ně:1. Počátky řeckého náboženství.2. Vztahy kultu a mytologie.3. Posvátný rok v Athénách.4. Náboženské symboly a jejich explikace.

Získané způsobilosti

Základní informovanost o starověkých dějinách, alespoň částečná znalost klasických jazyků. Studenti ovládají základní metody práce a postupy ve vyhledávání odborné literatury a pramenů. Své poznatky aplikují při psaní odborných článků.

Literatura

R. Dostálová, R. Hošek. Antická mystéria, Praha 1997. W. Burkert. Antike Mysterien, München 1990. M. P. Nilsson. Geschichte der griechischen Religion, München 1941. G. Wissowa. Religion und Kultur der Römer, München 1912. R. Hošek. Řecké náboženství, Praha 1970. R. Hošek. Římské náboženství, Praha 1968. E. R. Dodds. The Greeks and the Irrational, Berkeley 1951.

Požadavky

Seminární práce na vybraná témata z antického náboženství, založená na individuální četbě.

Garant

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.