Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny antického umění 1 (KKF / DAU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / DAU1 - Dějiny antického umění 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dvousemestrový cyklus přednášek předkládá historický vývoj antického umění, problémy jeho recepce a výkladu v současném kulturním kontextu. Upozorňuje na nejvýznamnější mistrovská díla antické architektury, sochařství, malířství a řemeslné výroby a předkládá srovnání s vývojem umění zejména v období renesance a klasicismu.. V přednáškách je také věnována pozornost antickým tradicím ve vývoji evropského umění z hlediska chronologického i kulturně-historického.1) Egejské umění a jeho výtvarné projevy2) Vývoj řeckého umění od geometrického stylu po nástup helénismu3) Etrusko-římská kontinuita v architektuře a nástěnném malířství4) Mnohovrstevnaté římské umění od umění pozdní republiky po pozdní antiku5) Ohlasy řeckého a římského umění v evropském výtvarném projevu

Získané způsobilosti

Student získá rozsáhlé informace z vývoje, recepce a tradic antického umění, seznámí se s problematikou zařazení antického umění do současného kulturního kontextu.

Literatura

D. E. Strong. Antické umění, Praha 1970. A.Higgins. Mynojské a mykénské umění, Odeon 1973. M. Wheeler. Roman Art and Architekture, New York 1964. N. H. Ramage, A. Ramage. Roman Art, Cambridge 1991. J. Boardman. Řecké umění, Odeon 1975. J. Boardman. The Oxford History of Classical Art, Oxford 1986.

Požadavky

Dvousemestrový kurz je zakončen zápočtem v zimním a kolokviem v letním semestru. U kolokvia student prokáže znalost vybraných architektonických, sochařských a malířských děl řeckého a římského umění.

Garant

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.