Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny starověku 2 (KKF / DS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / DS2 - Dějiny starověku 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Archeologické a písemné prameny ke studiu starověkých dějin, starověké dějepisectví, zákoníky a právní dokumenty.2. Vývoj občanské společnosti, demokracie a pojetí svobody v antice - příklad Athén a římské republiky.3. Antické umění a sport.4. Antická věda a filozofie.5. Ekologické problémy starověkých civilizací.6. Multikulturní společnost v antickém světě, střety civilizací, vztah k "barbariku".7. Postavení Židů v antickém světě, antisemitismus.8. Migrace a kolonizace v antické společnosti.9. Duchovní svět antické společnosti, spiritualita a náboženství, etické hodnoty, nástup křesťanství.10. Pompeje jako obraz antické každodennosti a životního stylu.11. Římané ve střední Evropě.12. Antické tradice v české kultuře na příkladu olomouckého regionu.V rámci kursu se uskuteční dvě jednodenní exkurze (Antická Olomouc/Antická Kroměříž, Carnuntum).

Získané způsobilosti

Student má podrobnou znalost sociálních, politických a kulturních dějin starověkého Říma.

Literatura

Marek, V. - Oliva, P. - Charvát, P. Encyklopedie dějin starověku. Libri, Praha 2008.

Požadavky

jde o dvouhodinový seminář, zápočet: aktivní účast na práci v semináři (příprava vyžaduje studium zadaných seminárních materiálů a článků či kapitol z odborných a populárně naučných monografií), odevzdání písemné práce, úspěšné absolvování zápočtové písemky z dějin starověkého Říma, zkouška: ústní, skládá se z problematiky dějin starověkého Řecka a Říma, z diskuse o předloženém seznamu četby a z diskuse o odevzdané písemné práci k zápočtu.

Garant

doc. PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D.