Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská literatura pozdního císařství 2 (KKF / LLPC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / LLPC2 - Latinská literatura pozdního císařství 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proměny tradiční pohanské epiky2. Poezie hrou3. Poslední pohanští historici4. Křesťanská historiografie5. Encyklopedie a didaktická próza

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s latinskou literaturou pozdní antiky a jejími zvláštnostmi, které ji odlišují od literatury klasického období. Studenti získají základní přehled o literárních žánrech, autorech a dílech tohoto období a o změnách v literární komunikaci, které jsou pro něj charakteristické. Naučí se rovněž pracovat s ukázkami latinských textů z tohoto období.

Literatura

Cameron, A. Christianity and the Rhetoric of Empire. Berkeley ? Los Angeles ? Oxford, 1991. Bowersock, G. W. Late Antiquity. A Guide to the Postclassical World. Cambridge (Mass.) ? London, 1999. Campenhausen, H. von. Lateinische Kirchenväter. Stuttgart ? Berlin ? Köln ? Mainz, 1986. Dodds, E. R. Pohané a křesťané ve věku úzkosti. Praha, 1994. Fuhrmann, M. Rom in der Spätantike. Porträt einer Epoche. Zürich, 1994. Šubrt. Římská literatura. Praha, 2005. Brown, P. The Making of Late Antiquity. Cambridge, 1978.

Požadavky

Aktivní účast na hodinách, složení závěrečného koloquia.

Garant

PhDr. Jiří Šubrt, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Šubrt, Ph.D.