Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recepce antiky v renesančním umění 2 (KKF / RARU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / RARU2 - Recepce antiky v renesančním umění 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu bude cyklus přednášek a seminářů zaměřených na představení tradic a recepce antické kultuty v renesančním výtvarném projevu.Tématické okruhy:1) Antika a česká kultura2) Sběratelství antických památek3) Recepce řeckých mýtů ve výtvarném umění4) Proměny Ovidiových Proměn5) Helénistické sochařství jako inspirační zdroj6) Tradice Pantheonu v evropské architektuře7) Dědictví římských nástěnných maleb

Získané způsobilosti

Student se seznámí s tradicemi a recepcí antického umění v evropské kultuře, získá schopnost rozpoznat charakteristické znaky řeckého a římského umění jako vlivného inspiračního zdroje.

Literatura

Pogány-Balás Edit. The Influence of Rome?s Antique Monumental Sculptures on the Great master sof the renaissance. Akadémiai Kiadó, Budapešť , 1989. Autorský kolektiv pod vedením L. Varcla. Antika a česká kultura. Praha, 1978. kol. Greek Gods and Heroes in the Age of Rubens and Rembrandt. Dordrecht, 2000. M. Dufková, I. Ondřejová editorky. Historie sběratelství antických památek v českých zemích. Praha, 2006. R. Miltová. Mezi zalíbením a zavržením. Brno, 2009. Graham-Dixon Andrew. Renaissance. University of California Press, Berkeley, Los Angeles, 1999. L. Freedman. The Revival of the Olympiam Gods in Renaissance Art. Cambridge, 2010.

Požadavky

Kurz bude zakončen zápočtem formou prezentace.

Garant

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.