Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řecký jazyk 21 (KKF / RJB21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / RJB21 - Řecký jazyk 21, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní kurzu Řecký jazyk II je výklad a procvičení morfologie a základní syntaxe klasické attičtiny.Přednáška kromě výkladu mluvnice zahrnuje také odborné exkurzy do obecné a historicko-srovnávací jazykovědy (metodologické možnosti popisu jazyka, synchronní a diachronní přístup k jazyku, indoevropská srovnávací jazykověda), uváděna jsou i srovnání morfologických a syntaktických jevů s latinou.Cvičení se zaměřuje na procvičování řecké gramatiky na krátkých originálních textech (upravovaných i neupravovaných), jež jsou zasazovány do kontextu, a na porozumění a orientaci v textu s pomocí slovníku:1. Řecká morfologie.2. Řecká syntax.3. Interpretace vybraných textů.

Získané způsobilosti

Základní znalost řecké morfologie a syntaxe. Studenti rozvíjejí získané znalosti morfologie a aplikují je na četbu vybraných řeckých textů.

Literatura

Hanousková, M., Dus, J. A., Peňáz, P. Frankfurt am Main. (Interní skriptum. Studentům latiny k dispozici v kopiích na KKF.). Schwyzer, E., Debrunner, A. 1939. Griechische Grammatik. München. Liddell, H. G., Scott, R. 1951. A Greek-English Dictionary. Oxford. Erhart, A. 1962. Úvod do jazykovědy. Praha. Heilmann, W., Roeske, K., Walter, R. 1976. Lexis.Úvod do řeckého jazyka. Překlad a dodatky. Bornemann, E., Risch, E. 1978. Griechische Grammatik. Frankfurt. Erhart, A. 1982. Indoevropské jazyky. Srovnávací fonologie a morfologie. Praha. Niederle, J., Niederle, V., Varcl, L. 1993. Mluvnice řeckého jazyka. Praha. Prach, V. 1993. Řecko-český slovník. Praha.

Požadavky

Zápočet udělený na základě znalostí probrané látky.

Garant

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.