Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká latina 1 (KKF / SL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / SL1 - Středověká latina 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do filologie a literatury latinského středověku. V rámci přednášky jsou podány základní informace o oboru latinské medievistiky a jeho vývoji, bibliografické a lexikologické informace. Dále je pozornost věnována vývoji a zvláštnostem středověké latiny a přehledu dějin literatury evropského středověku s přihlédnutím k situaci v českých zemích. Výklad je doplněn praktickou četbou a rozborem vybraných ukázek středověkých literárních a diplomatických textů.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o oboru latinské medievistiky, o základní literatuře k tomuto oboru. Dále se seznámí s vývojem středověké latiny jako jazykového fenoménu od pozdního starověku. Osvojí si techniky a postupy potřebné k překladu středověkého textu.

Literatura

Nechutová, J. Středověká latina. Nechutová J. Latinská literatura českého středově do roku 1400. Černý, Václav. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti, 1. Středověk . (eds .) Kuťáková, Eva; Anežka Vidmanová . Slovník latinských spisovatelů . Pražák J., Novotný F., Sedláček J. Latinsko-český slovník. Nechutová J. Texty ke cvičením ze středověké latiny.

Požadavky

Student má přehled o obsahu a vývoji oboru latinské medievistiky, o základní medievistické literatuře. Má přehled o vývoji latinského jazyka a literatury od konce starověku po vrcholný středověk. S pomocí všeobecných i speciálních slovníků dokáže přeložit středověký latinský text a objasnit jeho specifika.

Garant

Mgr. Jana Engelbrechtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Engelbrechtová, Ph.D.