Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověká latina pro historiky (KKF / STA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / STA - Středověká latina pro historiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do filologie latinského středověku. Zahrnuje základní informace o oboru latinské medievistiky, bibliografické a lexikologické informace. Hlavní pozornost je věnována vývoji a zvláštnostem jazyka a přehledu dějin literatury evropského středověku s přihlédnutím k situaci v českých zemích. Semináře zahrnují praktickou četbu a rozbor vybraných ukázek středověkých textů.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o oboru latinské medievistiky, o základní literatuře k tomuto oboru. Dále se seznámí s vývojem středověké latiny jako jazykového fenoménu od pozdního starověku. Osvojí si techniky a postupy potřebné k překladu středověkého textu.

Literatura

Jana Nechutová. Středověká latina. Kábrt, Jan aj. Latinsko-český slovník (2 svázky). Kuťáková, Eva; Dana Slabochová. Slovník latinských spisovatelů.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách, přípravovaní domácích úkolů.

Garant

Mgr. Jana Engelbrechtová, Ph.D.