Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 1 (KKF / SYNB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / SYNB1 - Syntax 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky podávají nástin latinské normativní syntaxe se srovnávacími úvahami o paralelách v moderních jazycích, který je demonstrován na autentických textech. Semináře jsou zaměřeny na praktické procvičování syntaktických jevů a překladová cvičení, a to jak z latiny do češtiny, tak z češtiny do latiny. Cílem je dosáhnout praktického zvládnutí základní latinské gramatiky, jež představuje nezbytný předpoklad pro vyšší stupeň práce s latinským textem. Součástí kurzu je také výklad moderních pohledů na systém latinské syntaxe.1) Struktura výpovědi; predikace, valence2) Časová souslednost; konjunktivní, indikativní3) Obsahové propozice; oznamovací, žádací a tázací4) Příslovečné věty; příčinné a důvodové, účelové, účinkové, podmínkové přípustkové, časové5) Nepravidelná slovesa základní6) Nepřímá závislost7) Věty vztažné8) Pádoslovné vazby9) Nepravidelná slovesa složená

Získané způsobilosti

Student dosáhne praktického zvládnutí základní latinské syntaxe, jež představuje nezbytný předpoklad pro vyšší stupeň práce s latinským textem.

Literatura

A. Bartoněk, J. Janda, E. Kamínková, B. Mouchová. Latinská syntaktická cvičení (se slovníkem), Karolinum 1997. P. Peňáz, D. Urbanová. Syntax latinského souvětí. Mikulova Jana. Základní kurz latiny 1.díl. Brno, 2013. F. Novotný. Základní latinská mluvnice, SPN Praha 1957. A. Bartoněk. Řecko-latinská syntax v evropském kontextu, Brno 2008.

Požadavky

Písemný test zaměřený na aktivní znalost latinské spojkové a pádové syntaxe.

Garant

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.PhDr. Barbara Pokorná, Ph.D.