Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metriky (KKF / UM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / UM - Úvod do metriky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška a seminář jsou věnovány prohloubení znalostí z teorie a praxe antické, hlavně římské metriky. Teoretická část je spojena s praktickým nácvikem metrické četby latinské poezie ( Plautus, Catullus, Horatius, Prudentius aj.). Je snaha postihnout metriku v jejím historickém vývoji: od saturnského verše přes vývoj latinského hexametru až po rozbor složitějších metrických útvarů lyrické poezie. Pozornost je věnována i stručnému přehledu různých metrických teorií, včetně zmínky o autorech, kteří je razili. Významné je též srovnání metriky latinské s českým veršovým systémem a diskuse o možnostech převedení latinských metrických útvarů do češtiny v překladech antických děl, popř. v původní básnické tvorbě:1. Metrický systém latiny.2. Realizace metrického systému u Q. Horatia Flacca.

Získané způsobilosti

Základní znalost latinského jazyka.

Literatura

R. Volkmann. Rhetorik und Metrik der Griechen und Römer. München, 1901. F. Novotný. Řecká a římská metrika. Praha, 1955.

Požadavky

Účast na semináři.

Garant

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.