Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy antické rétoriky (KKF / ZAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKF / ZAR - Základy antické rétoriky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška seznamuje studenty s historií, osobnostmi, teorií a základy metodologie antické rétoriky řecké i římské s důrazem na M. Tullia Cicerona. Zároveň se snaží stopovat její proměny, vzrůst i pokles jejího významu. Věnuje se také významu rétoriky po současnost a možnostem využít toto specifické antické dědictví. V přednášce budou uvedeny a okomentovány ukázky z jednotlivých významných děl antických řečníků (Démosthenes, Isokratés, Cicero) a teoretiků řečnictví (Aristoteles, Cicero, Tacitus, Quintilianus), a to dílem v originálech, dílem v českých překladech. Studenti se také pokusí o krátká rétorická vystoupení na zvolená či zadaná témata:1. Přehled dějin antické rétoriky.2. Pravidla antické rétoriky.3. Rétorika jako základ stilistiky a estetiky.

Získané způsobilosti

Znalost latiny a klasické řečtiny vítána - též základní přehled v antické literatuře.

Literatura

Jiří Kraus. Rétorika v evropské kultuře. Praha, 1998. ISBN 80-200-0659.E. Narducci. Cicero. Eine Einführung. Stuttgart, 2012. Karel Wenig. Dějiny řečnictví řeckého I-III. Praha, 1936. W.Wackernagel. Poetik, Rhetorik und Stilistik. Halle, 1906. Aristoteles. Rétorika. Praha, 1948. B. Borecký (ed.). Tribuni výmluvnosti. Praha, 1974. Quintilianus. Základy rétoriky. Praha, 1985.

Požadavky

Účast na přednáškách. Pro obdržení zápočtu prokázat v dialogu s učitelem přehled v antické rétorice.

Garant

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.