Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe umělecké kritiky (KMU / 91MK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / 91MK - Teorie a praxe umělecké kritiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie a dějiny umělecké kritikyFunkce a žánry umělecké kritikyDesatero hudebního kritika jako sonda do oblasti umělecké kritiky.Odborné časopisy (v České republice a v zahraničí) a denní tisk zabývající se uměleckou kritikouRozhlas, televize a umělecká kritikaJazyková stránka publicisticky v oblasti uměníEditor a text. Zásady odborné redakční práceTiskový zákon, svoboda slova a etika žurnalistyEtický kodex vysokoškolského pedagoga (a vědce) a jeho publikační činnost

Získané způsobilosti

1. Získání teoretických znalostí o žánrech umělecké kritiky, způsobech a současných trendech psaní pro různé typy tištěných médií, umělecké publicistice na vlnách rozhlasových a televizních stanic aj.2. Získání teoretických znalostí o podobě a povaze editorské (redaktorské) práce.

Literatura

Havel a Štorek (red.). Editor a text. Praha, 1971. Kolektiv autorů. Editor a text. Úvod do praktické textologie. 2006. Bor Vladimír. Film-hudba-kritika. Praha, 1990. Fukač Jiří a kolektiv. Hudba a média. Rukověť muzikologa. Brno, 1998. Vičar Jan. Hudební kritika a popularizace. Praha, 1997.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 1. Aktivní účast ve výuce. 2. Znalost prostudované literatury (nejméně 1 dohodnutý titul). 3. Vypracování krátkého kritického textu - glosy na aktuální téma z oblasti umění a kulturního života (cca 1200-2400 znaků), nebo jiného útvaru umělecké kritiky. 4. Vypracování seminární práce (v rozsahu 4-5 normostran), která bude mít následující podobu: a) Rozbor a hodnocení jednoho aktuálně vydaného čísla hudebního, výtvarného, literárního, filmového, divadelního atp. časopisu zaměřeného na uměleckou kritiku dané oblasti. Na základě důkladné analýzy se posuzuje celkové zaměření časopisu, odborná i stylistická úroveň jednotlivých rubrik, charakterizují se nejzdařilejší a nejméně zdařilé články, úroveň grafické úpravy, doporučují se zlepšení atd. Příklady periodik: Hudební rozhledy, Opus musicum, Harmonie, Atelier, Umění/Art, Disk, Svět filmu, A2, Česká literatura, Literární noviny apod. i obdobné časopisy zahraniční, a také kulturní portály. b) Rozbor a hodnocení kritického, popularizačního nebo vzdělávacího cyklu v rozhlase (například na stanici Český rozhlas 3 - Vltava v jednom týdnu či během jednoho měsíce) nebo v televizi, a to na základě vlastního výběru a sledování.Seminární práce bude (podle časových možností) přednesena jako referát.

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.