Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza hudebních skladeb 3 (KMU / ANAL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ANAL3 - Analýza hudebních skladeb 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza skladeb různého zaměření. U klavírních a komorních skladeb je kladen důraz na harmonickou analýzu, u orchestrálních skladeb na instrumentaci a tektoniku. Příklady analyzovaných skladeb: preludium a fuga období baroka, klasická a romantická symfonie, programní symfonie, klasicistní klavírní sonáta, romantický charakteristický klavírní kus, píseň, orchestrální skladba impresionistická, skladba 2. vídeňské školy, 3-4 skladeb 20. století. Studenti vypracují zadané analýzy, jež jsou pak probírány a diskutovány ve výuce.

Získané způsobilosti

Student je schopen samostatně analyzovat složitější kompozice (např. symfonii) rozličných stylových období.

Literatura

APAQ - related to key words. Jiránek, Jaroslav. Eseje o romantismu, Praha 1989. Leichtentritt, Hugo. Musikalische Formenlehre, Leipzig 1952. Černý, Miroslav K. Nástin vývoje symfonie od počátku do poloviny 20. století. Olomouc, 2002. Jirák, Karel Boleslav. Nauka o hudebních formách. Praha 1985. VOLEK, JAROSLAV:. Struktura a osobnosti hudby, Praha 1988. Janeček, K. Tektonika. Nauka o stavbě skladeb. Praha, 1968. Rosen, Charles. The Romantic Generation. Cambridge (Mass.), 1995.

Požadavky

U zkoušky student prokáže znalost analytických metod a schopnost samostatné analytické práce na příkladu dvou skladeb rozličného stylu a zaměření. Požadavky na studenta: 70 procentní účast ve výuce. Samostatné vypracování zadaných analýz. Aktivní účast ve výuce, 70 procentní úspěšnost v závěrečném testu.

Garant

MgA. Marek Keprt, Ph.D.

Vyučující

MgA. Marek Keprt, Ph.D.