Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky hudební vědy 1 (KMU / AOHV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / AOHV1 - Aktuální otázky hudební vědy 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu je dán vyhlášenými tématy, která se každoročně obměňují.Hudební a umělecký management a tvůrčí dramaturgie dnesLetní semestr akademického roku 2013/2014Vždy v úterý od 13.15 do 14.45 hod., Posluchárna Roberta Smetany, Katedra muzikologie, Umělecké centrum Univerzity Palackého, Univerzitní 3-5, 2. poschodí, č. dveří 239Vedoucí semináře prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.18. 2. - Mgr. Lukáš Pták (ředitel, Bärenreiter Praha)Poslání hudebního nakladatelství jako prostředníka mezi autorem a interprety; situace, právní postavení a perspektivy hudebních nakladatelů v 21. století25. 2. - Doc. PhDr. Jiří Štilec, CSc. (ředitel agentury Arco Diva; pedagog AMU)Arco Diva a komplexní producentství4. 3. - Mgr. Jaromír Javůrek (ředitel festivalu Janáčkův máj)Specifika festivalové dramaturgie - klasická hudba v industriálním městě - Janáčkův máj a mladí posluchači - zkušenosti z praktického festivalového managementu a jeho edukativní přínos11. 3. - PhDr. Ilja Šmíd (šéf opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni; dramaturg Symfonického orchestru Českého rozhlasu; ex-ředitel několika pražských hudebních těles a institucí)Hudební management v sektoru soukromém (nakladatelství a vydavatelství Clarton), neziskovém (Pražská komorní filharmonie) a příspěvkovém (FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni)18. 3. - MgA. David Mareček, Ph.D. (ředitel České filharmonie)Téma bude upřesněno25. 3. - Ing. Roman Bělor (ředitel Pražského jara)Pražské jaro v kontextu českých a světových hudebních festivalů1. 4. - MgA. Martin Cikánek, M.A. (ředitel, Cikánek Management; manažer PKF Prague Philharmonia)Komodifikace opery prostřednictvím přímých přenosů do kin jako účinný nástroj v boji s nákladovou nemocí8. 4. - Petr Soukup (manažer komunikace a PR, Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním)Projekt Partnerství Ochranného svazu autorského15. 4. - Antonín Matzner (dramaturg Pražského jara; hudební publicista)Tvůrčí hudební dramaturgie22. 4. - MgA. Eva Kesslová (ředitelka, OrchestrBerg)Orchestr Berg a mladí čeští skladatelé - v rámci MusicOlomouc 201429. 4. - Jan-Filip Ťupa (violoncellista, soubor Praesenz) a Mgr. et MgA. Miroslav Srnka (skladatel a muzikolog)Interpret a skladatel. O soudobé hudbě v dnešním světě - v rámci MusicOlomouc 20146. 5. - MgA. Marek Vrabec (ředitel festivalů Struny podzimu a Dvořákova Praha)Srovnání způsobu financovaní kultury v USA a u nás. Proč může být aplikace amerického modeluv našich podmínkách přínosná? Case study: Jarní GALA pro Struny podzimu, donátorský galavečer13. 5. - REZERVA + zápočtový týden

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni se lépe orientovat v různých oblastech teorie, dějin a estetiky hudby a systematických disciplínách hudební vědy. Mají kvalifikovanější představu o možných specializacích svého oboru, o volbě svého diplomního či disertačního úkolu i o uplatnění svých znalostí a zkušeností v praxi. Seznámí se s praktickými zkušenostmi špičkových hudebníků a muzikologů.

Literatura

Černušák, G., Štědroň, B., Nováček, Z. (ed.). Československý hudební slovník osob a institucí, 1. díl. Praha, 1963. Černušák, G., Štědroň, B., Nováček, Z. (ed.). Československý hudební slovník osob a institucí, 2. díl. Praha, 1965. http://search.epnet.com. RILM. Fukač, J., Vysloužil, J., Macek, P. (ed). Slovník české hudební kultury. www.grovemusic.com. The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

Požadavky

Samostatná příprava na jednotlivé semináře podle vyhlášených témat, nejméně 75% účast ve výuce, aktivní účast v diskusi. Rekapitulace obsahu semináře formou závěrečného testu.

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Kopecký, Ph.D.prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.