Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky hudební vědy 2 (KMU / AOHV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / AOHV2 - Aktuální otázky hudební vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu je dán vyhlášenými tématy, která se každoročně obměňují. V roce 2015 to bude:Soudobý skladatel a jeho světCyklus přednášek předních českých a zahraničních skladatelů zaměřených na prezentaci jejich vlastní tvorby i jejich vidění současné hudební kultury. Inspirováno knihou Skladatelův svět. Jeho obzory a hranice německého skladatele Paula Hindemitha, jehož 120. výročí narození si v roce 2015 připomeneme. (Informace pro studenty: Knihu, která vznikla zpracováním Hindemithových přednášek na Harvardské univerzitě, vydala v českém překladu Martina Pokorného Akademie múzických umění v Praze v roce 2008.)V rámci předmětů Seminář hudební vědy (SEMV; SHVU), Aktuální otázky hudební vědy 2 (AOHV2) a Současné bádání v muzikologii 3 (92AM3). Doporučeno i dalším studentům Filozofické fakulty UP.Letní semestr akademického roku 2014/2015.Vždy v úterý od 13.15 do 14.45 hod., Posluchárna Roberta Smetany, katedra muzikologie, Umělecké centrum Univerzity Palackého, Univerzitní 3-5, 2. poschodí vpravo, č. dveří 239.Vedoucí semináře prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.Přehled hostujících osobností17. 2. Sylvie Bodorová24. 2. Jan Jirásek3. 3. Peter Graham10. 3. Otomar Kvěch17. 3. Juraj Filas24. 3. Vladimír Godár31. 3. Vladimír Franz7. 4. Jiří Teml14. 4. Jiří Gemrot21. 4. Gerald Resch (Wien, Linz), MusicOlomouc 201528. 4. Markéta Dvořáková, MusicOlomouc 20155. 5. Petr Wajsar12. 5. Rezerva zápočtový týden kolokviumDůležité!Studenti si vyhledají před každou přednáškou základní informace o životě a díle příslušné osobnosti a takto nabyté znalosti uplatní v diskusi.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni se lépe orientovat v různých oblastech teorie, dějin a estetiky hudby a systematických disciplínách hudební vědy. Mají kvalifikovanější představu o možných specializacích svého oboru, o volbě svého diplomního či disertačního úkolu i o uplatnění svých znalostí a zkušeností v praxi. Seznámí se s praktickými zkušenostmi špičkových hudebníků a muzikologů.

Literatura

Černušák, G., Štědroň, B., Nováček, Z. (ed.). Československý hudební slovník osob a institucí, 1. díl. Praha, 1963. Černušák, G., Štědroň, B., Nováček, Z. (ed.). Československý hudební slovník osob a institucí, 2. díl. Praha, 1965. http://search.epnet.com. RILM. Fukač, J., Vysloužil, J., Macek, P. (ed). Slovník české hudební kultury. www.grovemusic.com. The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

Požadavky

Samostatná příprava na jednotlivé semináře podle vyhlášených témat, nejméně 75% účast ve výuce, aktivní účast v diskusi. Rekapitulace obsahu semináře formou závěrečného testu.

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Kopecký, Ph.D.prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.