Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin české populární hudby (KMU / ČPOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ČPOP - Kapitoly z dějin české populární hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:Obecná teorie (periodizace, terminologie, teoretická reflexe české populární hudby, klíčové osobnosti a díla, vznik muzikologické disciplíny Teorie a dějiny nonartificiání hudby).Historie, hudební analýza, estetika (swing, jazz, rock and roll, art rock, jazz rock, alternativa a underground, pop music, estrádní populární hudba, hudba kabaretů a divadel malých forem, populárně hudební melodram, syntézy populární hudby swingového typu s rockem apod.).Institucionálně-organizační zázemí české populární hudby (hudební nakladatelství, umělecké agentury, festivaly, Bratislavská lyra, Jazz univerziáda, Děčínská kotva apod.).Politické kontexty české populární hudby (domácí jazz a státní kulturní politika padesátých let, česká pop music v letech 1968 a 1969, rock a státní kulturní politika v období takzvané normalizace apod.).Sociální a sociologické kontexty české populární hudby (populárně hudební kultura trampského hnutí, rockeři, diskotéky, vesnické tancovačky apod.).

Získané způsobilosti

Studenti získají vědomosti o klíčových osobnostech, stylech a dalších jevech české populární hudby dvacátého století. Uvědomí si rozmanitost české populární hudby, pochopí její odlišnosti od zahraničních vzorů, naučí se také uvažovat o populární hudbě jako o kulturně historickém a nikoliv pouze hudebním faktu.

Literatura

Vaněk, M. (2010). Byl to jenom rock and roll?: hudební alternativa v komunistickém Československu 1956-1989. Praha: Academia. Kotek, J. (1998). Dějiny české populární hudby a zpěvu: (1918-1968). Praha: Academia. Matzner, A., Poledňák, I., & Wasserberger, I. (1983). Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby. [Díl 1]. Část věcná. Praha: Supraphon. Kotek, J. (1990). O české populární hudbě a jejích posluchačích: od historie k současnosti. Praha: Panton.

Požadavky

Účast ve výuce, důkladná znalost literatury a problematiky, s níž je student během kurzu seznámen, minimálně 70% v závěrečném zkouškovém testu

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.