Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Duchovní hudba - historie a současnost (KMU / DH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / DH - Duchovní hudba - historie a současnost, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Duchovní hudba jako žánr a druh, terminologické vymezení, 2.3. dějiny duchovní hudby, 4. liturgická hudba katolického, protestantského a pravoslavného ritu, 5. katolická mše, závazná textová složka, 6. oratorium a kantáta - žánrové vymezení, 7. další žánry duchovní hudby, pašije, Te Deum, Magnificat, Stabat Mater, duchovní píseň, 8. stěžejní díla duchovní hudby z období baroka, slohová a stylová charakteristika, analýza Bachovy Hohe Messe a Händelova Mesiáše, 9. stěžejní díla z období klasicismu,analýza Haydnova Stvoření, Mozartova Requiem a Beethovenovy Missa solemnis, 10. stěžejní díla z období romantismu, analýza Berliozova Requiem, Brahmsova Německého requiem, Dvořákova Requiem a Verdiho Requiem, 11. stěžejní díla 20. století,analýza Brittenova Válečného requiem, Pendereckého Lukášových pašijí a Pärtovy Berlínské mše 12. duchovní hudba a současnost, sondy do struktury skladeb Pouleckových,Honeggerových,Stravinského a dalších.

Získané způsobilosti

Přehled o historii a současné podobě duchovní hudby, znalost stěžejních děl, schopnost analytického přístupu k dané hudbě, terminologická i metodologická vybavenost.

Literatura

Čala, A. (1946). Duchovní hudba. Olomouc: Krystal. Lemacher, H., & Fellerer, K. G. (1949). Handbuch der katholischen Kirchenmusik. Essen: Fredebeul und Koenen KG. Vičarová, E. (2012). Hudba v olomoucké katedrále 1872?1985. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Smolka, J. (1970). Česká kantáta a oratorium. Praha: Supraphon. Konrád, K. (1893). Dějiny posvátného zpěvu staročeského od XV. věku do zrušení literátských bratrstev. V Praze: Dědictví sv. Prokopa. Blume, F. (1931). Die evangelische Kirchenmusik. Potsdam: Akademische Verlagsgesellschaft Athenaion. & Bogler, T. (1956). Kirchenmusik in der Gegenwart. Maria Laach: Ars Liturgica. Nedělka, M. (2005). Mše v soudobé české hudbě. Praha: Karolinum. Sehnal, J. (1997). Stručný přehled dějin katolické chrámové hudby. Brno.

Požadavky

1. Analýza konkrétního hudebního díla, formální a tektonický rozbor. Časový rozsah prezentace, včetně poslechu vybraného úseku skladby: 30 min. 2. Student má prokázat spolehlivou znalost problematiky v rozsahu stanovené látky.

Garant

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.