Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika hudební výchovy 1 (KMU / DH1UZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / DH1UZ - Didaktika hudební výchovy 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmů hudební pedagogika, hudební didaktika, metody, cíle a obsah disciplíny.2. Hudebně psychologické souvislosti (vlohy, dovednosti, schopnosti, činnosti apod.)3. Charakteristika jednotlivých hudebních činností ve vyučovacím procesu, metody rozvoje hudebních schopností.4. Alternativní hudební výchova.5. Historické souvislosti.6. Stav současné hudební výchovy.7. Rámcový vzdělávací program pro II. stupeň ZŠ a gymnázia.8. Náslech na ZŠ sv. Voršily Olomouc.9. Náslech na ZŠ Stupkova Olomouc.10. Náslech na Gymnáziu Čajkovského Olomouc.11. Náslech na Konzervatoři Evangelické akademie Olomouc.12. Zhodnocení náslechů.

Získané způsobilosti

Orientace v typu učiva hudební výchovy na II. stupni ZŠ a na gymnáziích. Znalost metod efektivní výuky a rozvoje hudebních schopností i širších souvislostí hudebně pedagogických, hudebně psychologických, hudebně sociologických a historických. Aplikace získaných vědomostí a dovedností do pedagogické praxe.

Literatura

Halasová, J., Velanová, A. Breviář k hudební výchově. Brno 1995. Gregor, Vladimír-Sedlický, Tibor. Dějiny hudební výchovy v českých zemích a na Slovensku. Praha , 1973. Poledňák, I. Hudebně pedagogické invence. UK Praha 2005. Holas Milan. Hudební pedagogika v profesionální hudební výchově. Praha, 1995. Daniel, L. Metodika hudební výchovy. Ostrava: Montanex, 1992. Sedlák František. Nolvé cesty hudební výchovy . Praha, 1983. Synek, J. (2004). Didaktika hudební výchovy. Olomouc: Univerzita Palackého. Daniel, L. (1992). Metodika hudební výchovy. Ostrava: Montanex. Poledňák Ivan. Stručný slovník hudební psychologie. Praha, 1984.

Požadavky

Účast a aktivita na výuce, vypracování referátu.

Garant

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.