Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudební teorie (KMU / DHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / DHT - Dějiny hudební teorie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. hudebně teoretické koncepty antického Řecka a raného středověku2. středověká soustava modů a teorie vícehlasé skladby3. Zarlino a proměny v chápání tonality, koncept matematické a univerzální harmonie4. Rameau a jeho pojetí harmonie5. učebnice skladby v 18. století6. teorie harmonie a kompozice v 19. století7. Hugo Riemann teorie harmonie, koncept hudební logiky8. Arnold Schönberg harmonie, teorie kompozice9. Heinrich Schenker a August Halm10. teorie hudební formy a tektoniky 20. a 30. let 20. století11. česká hudební teorie 18. a 19. století12. česká hudební teorie 20. století

Získané způsobilosti

Student získá přehled o nejvýznačnějších teoriích hudební struktury a skladby, porozumí jejich historickému významu a sepětí s dobovou hudební tvorbou. Prohloubí své porozumění historickému vývoji hudby a vývoji estetického nahlížení na hudbu. Student získá průpravu v hudebně teoretickém uvažování.

Literatura

Damschroder, David a Williams, David Russell. Music theory from Zarlino to Schenker; a bibliography and guide. New York: Pendragon Press, 1990. Christensen, Thomas Street, ed. The Cambridge history of western music theory. Cambridge: Cambridge University Press, 2004. Hradecký, Emil. Úvod do studia tonální harmonie. Praha: Supraphon, 1972. Ludvová, Jitka. Česká hudební teorie novější doby 1850 - 1900. Praha: Academia, 1989. Ludvová, Jitka. Česká hudební teorie 1750-1850. Praha: Academia, 1985. Spurný, Lubomír. Heinrich Schenker (1868-1935): kapitoly z hudební teorie a analýzy. Praha: KLP, 2012. De la Motte-Haber, Helga. Musiktheorie. Laaber. Laaber: Laaber-Verlag, 2005. Risinger, Karel. Vůdčí osobnosti české moderní hudební teorie. Praha: SHV, 1963.

Požadavky

1. Dostatečná a aktivní účast ve výuce (max. 3 absence), zpracování referátu.2. Seminární část předmětu je hodnocena na základě schopnosti diskutovat literaturu zadanou k samostatné četbě.3. Vlastní zkouška ověřuje znalosti a porozumění problematice, probírané v přednáškách a základní literatuře.

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.