Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a teorie nonartificiální hudby (KMU / DNAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / DNAK - Dějiny a teorie nonartificiální hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní předmětu je především historická stránka oboru. Pozornost je věnována stratifikaci nonartificiální hudby, jejím jednotlivým subsférám (folklór, tradiční populární hudba, hudba jazzového okruhu), přičemž hlavní pozornost je věnována posledně jmenované subsféře. V rámci této subsféry je kladen důraz na dějiny jazzu, ale i dalších podoblastí hudby jazzového okruhu (afroamerický hudební folklór, rock, folk, pop music, šanson, muzikál atp.).

Získané způsobilosti

Získání spolehlivé orientace v základech teorie hudby jazzového okruhu. Schopnost praktického využití těchto poznatků pro hudební analýzy v dané oblasti.

Literatura

Kotek, Josef. Dějiny české populární hudby a zpěvu 1. Praha, 1994. Kotek, Josef. Dějiny české populární hudby a zpěvu 2. Praha, 1998. Matzner, A., Poledňák, I., Wasserberger, I., ed. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby I-III. Praha, 1983. Dorůžka, Lubomír. Panoráma jazzu. Praha 1990, Mladá fronta. Bratislava, 1978. Fukač, J., Vysloužil, J., Macek, P. (ed). Slovník české hudební kultury. Poledňák, Ivan. Úvod do problematiky hudby jazzového okruhu, Olomouc 2000, Univerzita Palackého Olomouc. Olomouc, 2005.

Požadavky

Vypracování a prezentace jednoho referátu ze sféry nonartificiální hudby. Téma je nutno na začátku semestru dojednat s přednášejícím. Prostudování základní a výběrově i další literatury, určité posluchačské či ještě lépe praktické hudební zkušenosti v oblasti nonartificiální hudby.

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.