Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin rockové hudby (KMU / DR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / DR - Kapitoly z dějin rockové hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:Obecná teorie, terminologie (nonartificiální hudba, moderní populární hudba, rock, cyklická dynamika stylových proměn)Teoretická reflexe rockové hudby (T. W. Adorno, Birminghamská škola, New Musicology, Critical Musicology, domácí i světový stav badání na poli rockové hudby, "spor o podstatu rockové hudby")Historie a hudební analýza (klíčové styly, osobnosti a díla zahraničního i domácího rocku)Politické kontexty rocku (mýtus rockové autenticity: společensko-politická angažovanost jako předpoklad estetické kvality, rockismus, cenzura, propaganda, případové studie: folk rock, punk rock, art rock, metal, U2, Sinéad O´Connor, rock v období tzv. normalizace, Live Aid, norský black metal devadesátých let)Estetické aspekty rocku (autenticita, umělecká autonomie, repetice, recyklace)Sociologické aspekty rocku (kulturní/subkulturní kapitál, subkultura, scéna, strukturální homologie, případové studie: Teddy Boys, Rockers, Mods, Skinheads, birminghamská metalová scéna a další)Ekonomické aspekty rocku (Majors vs. Indies, komercionalizace rocku)Genderové aspekty rocku (autenticita, případová studie: heavy metal)

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti o složitém fenoménu rockové hudby. Pochopí specifika jednotlivých rockových stylů, bude schopen je definovat, komparovat, zařadit do kontextu. Prostřednictvím uvažování o rozmanité problematice konkrétních stylově žánrových typů populární hudby student nahlédne hlubší zákonitosti fungování lidské společnosti a kultury.

Literatura

COVACH, John. What s That Sound?: An Introduction to Rock and Its History . W. W. Norton & Company. ISBN 978-0393932294.

Požadavky

Účast ve výuce, důkladná znalost literatury a problematiky, s níž je student během kurzu seznámen, minimálně 70% v závěrečném zkouškovém testu

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.