Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edice hudebních památek 1 (KMU / EHP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / EHP1 - Edice hudebních památek 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V oblasti katalogizace se jedná o osvojení znalostí zásad jednotlivých oblasti muzikologické dokumentace (např. technika katalogizačního třídění hudebnin a jejich popisu) a o praktické vytváření tematického katalogu podle současných katalogizačních norem. V oblasti ediční se jedná rovněž o zvládnutí teoretické problematiky (např. dějiny principů hudebních edic, typy edic hudebních textů) a o praktické vytvoření kritické edice určité konkrétní, vyučujícím zadané skladby. Tato kritická edice obsahuje všechny základní náležitosti předmluvu, vlastní notový text a vydavatelskou zprávu.

Získané způsobilosti

Schopnost práce v hudebních odděleních muzeí a archivech, ediční činnost zvláště v oblasti historických hudebních materiálů.

Literatura

Maria Caraci Vela - Alena Jakubcová - Angela Romagnoli - Jiří K. Kroupa, ed. Kritika hudebního textu. Metody a problémy hudební filologie. Praha, 2001. Zuman, František. Papír : historie řemesla a výrobní techniky. Praha, 1983. Eineder, Georg. The Ancient Paper-Mills of the Former Austro-Hungarian Empire and their Watermarks. Hilversum, 1960. Mužík, František. Úvod do kritiky hudebního zápisu. Praha, 1961.

Požadavky

Vypracování katalogizačních záznamů hudebnin, kritická edice skladby, znalost příslušné zadané literatury.

Garant

Mgr. Jana Spáčilová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Spáčilová, Ph.D.