Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika a obecná teorie umění (KMU / EOTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / EOTK - Estetika a obecná teorie umění, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do estetiky a obecné teorie uměníPředmět estetiky a obecné teorie umění, vztah k dalším oborům, vysvětlení základních pojmů: estetický objekt, estetický objekt jako heteronomní objektivita, artefakt, umělecké dílo.2. Estetické kategorieKrása a vznešeno, estetická funkce a její vztah k dalším funkcím umění, estetická a umělecká hodnota, přechody z umění do mimoumění (podle Jaroslava Volka a Jana Mukařovského).3. SémiotikaPředstavení oboru a jejího významu pro estetiku, neprůhlednost uměleckého znaku, charakteristika uměleckých druhů podle používaných znaků, historické proměny tohoto přístupu ke klasifikaci umění.4. Estetická recepcePojem estetické distance, distanční a kontaktní smysly a význam tohoto rozlišení pro estetiku,poddistancování a předistancování, estetické prožívání, katarze. Časovost estetické recepce.5. Estetika starověkuKoncepty harmonie, katarze, mimesis, jednota v rozmanitosti. Platónovy a Aristotelovy názory na krásu a umění. Charakteristika helénistické estetiky. Plotinos a Pseudodionýsios.6. Estetika středověkuNahlížení na krásu ve středu, přehled hlavních přístupů, diskuse otázky po středověku coby období temna pro estetiku, hlavní představitelé, Augustinus, Akvinský.7. Renesanční estetika a teorie uměníProměna umění a estetické recepce v renesanci, renesanční teorie umění a krásy, role umělců v teorii, proměna společnosti a její projev ve sféře umění.8. Estetika 17. stoletíEstetika představitelů francouzského klasicismu, jejich vztah k dobovému umění. Názory především francouzských a anglických filozofů.9. Estetika 18. stoletíAnglická vkusová škola. Leibniz, Wolf a konstitování samostatného oboru estetika u Baumgartena. Vrchol v systematickém rozvinutí základních otázek estetiky u Kanta.10. Estetika 19. stoletíNázory hlavních představitelů estetiky devatenáctého století, idealistická estetika především u Hegela, Schopenhauera a Nietzscheho, formalistická estetika a její rozvinutí především u Hanslicka a Hostinského.11. Estetika první poloviny 20. stoletíPřehled stěžejních směrů: strukturalismus a fenomenologie, psychologická estetika, marxismus, analytická estetika. Charakteristika přístupu, sledovaná témata.12. PostmodernaProměny umělecké tvorby a recepce v postmoderní době - průtokový způsob estetické recepce podle Vlastimila Zusky, postmoderní estetické teorie, společenská proměna a její výraz v umění a vnímání krásy.

Získané způsobilosti

- student zná vývoj názorů na krásu a umění- student se seznámí s interdisciplinární povahou estetiky a obecné teorie umění a s jejich terminologickým aparátem - student pozná regionální specifika v nahlížení na krásu a umění- student je schopen posuzovat hodnotu uměleckého díla či jiného typu uměleckého objektu podle přiléhavých kritérií- student dokáže interpretovat umělecké dílo jak projev dobového chápání umění- student získá průpravu v zacházení s obecnými kategoriemi filozofického rázu- student je schopen přehlédnout historické proměny v pojetí krásy jednotlivých uměleckých druhů- student umí vysvětlit odlišné vnímání krásy v různých dobách- student chápe podstatu estetického přístupu k umělecké i mimoumělecké skutečnosti

Literatura

Gilbertová, G. Everet - Kuhn, Helnut. Dějiny estetiky. Praha, 1965. Zuska, Vlastimil. Estetika. Estetika, 2001. Stratilková, Martina. Estetika a obecná teorie umění I: Teorie. Olomouc: VUP, 2013. Stratilková, Martina. Estetika a obecná teorie umění II: Dějiny. Olomouc: VUP, 2013. Perniola, Mario. Estetika 20. století. Praha, 1997. Vít, P. Estetické myšlení u hudbě (České země 1760-1860). Praha: Academia, 1987. Hegel, G. W. F. Estetika. Praha: Odeon, 1966. Lissa, Z. Nové studie z hudební estetiky. Praha: Supraphon, 1982. Hanslick, E. O hudebním krásnu. Praha, 1973. Morpurgo-Tagliaube, G. Současná estetika. Praha: Odeon, 1985. Eco, U. Umění a krása ve středověké estetice. Praha: Argo, 1998. Nietzsche, F. Zrození tragédie. Praha: Vyšehrad, 2008. Poledňák, I. Hudba jako problém estetiky. Praha, 2006. Vičar, J. - Dykast, R. Hudební estetika. Praha: AMU, 1998. Fukač, J. Hudební estetika jako konkretizace obecné estetiky a muzikologická disciplína . Brno, 1998. Kolektiv autorů. Hudební estetika, kapitola in: Hudební věda II, Praha 1988.

Požadavky

Student by se měl orientovat v kulturních evropských dějinách od starověku po současnost, výhodou je také přehled ve vývoji evropských filozofických směrů. Představu o nárocích na studium student získá četbou speciálně připravené studijní opory (v tisku):

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.