Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční seminář (KMU / ES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / ES - Ediční seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V oblasti katalogizace se jedná o osvojení znalostí zásad jednotlivých oblasti muzikologické dokumentace (např. technika katalogizačního třídění hudebnin a jejich popisu) a o praktické vytváření tematického katalogu podle současných katalogizačních norem. V oblasti ediční se jedná rovněž o zvládnutí teoretické problematiky (např. dějiny principů hudebních edic, typy edic hudebních textů) a o praktické vytvoření kritické edice určité konkrétní, vyučujícím zadané skladby. Tato kritická edice obsahuje všechny základní náležitosti předmluvu, vlastní notový text a vydavatelskou zprávu.

Získané způsobilosti

Schopnost práce v hudebních odděleních muzeí a archivech, ediční činnost zvláště v oblasti historických hudebních materiálů.

Literatura

Maria Caraci Vela - Alena Jakubcová - Angela Romagnoli - Jiří K. Kroupa, ed. Kritika hudebního textu. Metody a problémy hudební filologie. Praha, 2001. Zuman, František. Papír : historie řemesla a výrobní techniky. Praha, 1983. Eineder, Georg. The Ancient Paper-Mills of the Former Austro-Hungarian Empire and their Watermarks. Hilversum, 1960. Mužík, František. Úvod do kritiky hudebního zápisu. Praha, 1961.

Požadavky

Vypracování katalogizačních záznamů hudebnin, kritická edice skladby a znalost prostudované literatury.

Garant

Mgr. Jana Spáčilová, Ph.D.