Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Harmonie 1 (KMU / HARK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / HARK1 - Harmonie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přísné a volné spojení příbuzných kvintakordů v dur. Kadence.Realizace přísného a volného spojení kvintakordů kvintové i terciové příbuznosti, spojování nepříbuzných kvintakordů a schopnost vytváření kadencí hlavními kvintakordy.2. Harmonizace durové stupnice hlavními kvintakordy.Problematika vytváření sopránů a jejich úskalí. Zabraňování chybných hlasových postupů v příslušných paralelách a antiparalelách.3. Nepříbuzné kvintakordy v dur.Otázka funkčního výkladu vedlejších kvintakordů. Obojetnosti třetího a šestého stupně. Klamný spoj a jeho uplatnění. Otázka klesajícího citlivého tónu.4. Mollová tónina.Varianty mollových tónin. Tónina aiolská. Úskalí harmonické tóniny - chybné postupy zvětšeným krokem a možnosti jejich zabránění. Tzv. obrácený klamný spoj. Tónina melodická - otázka dórské sexty.5. Mísení tóninHarmonická a melodická tónina durová a jejich uplatnění v praxi. Mollová subdominanta v dur. Problematičnost harmonických příčností.6. Sekvence.Tonální a modulující sekvence. Hrozba zneužití sekvence jako "levného" harmonického prostředku. Model a jeho transpozice. Možnost zdvojení citlivého tónu a jeho rozvedení v transpozicích sekvence.7. Sextakord.Zdvojování u sextakordů. Výjimečnost sextakordu sedmého stupně. Spojování sextakordů s kvintakordy a sextakordů mezi sebou. Praktické užití sextakordů v harmonické větě.8. Kvartsextakord.Druhy kvartsextakordů. Kvartsextakord průchodný, střídavý, průtažný a následný. Jejich funkční výklad. Výklad na bázi melodických tónů. Uplatnění kvartsextakordů v harmonické větě.9. Závěry.Závěry autentické a plagální. Rytmické a harmonické varianty závěrů.10. Septakordy. Dominantní septakord.Členění septakordů na hlavní a vedlejší. Charakteristická disonance tritonu a její řešení. Dominantní septakord - nástup septimy, možnosti vynechání kvinty a zdvojení základního tónu, rozvod do toniky a do šestého stupně. Obraty dominantního septakordu a jejich rozvody.11. Septakord 2. stupně.Dvojí výklad septakordu druhého stupně. Výklad subdominantní a problematika přidané spodní septimy - rozvody do T6. Dominantní rozvod do D. Subdominantní a dominantní rozvody obratů septakordu druhého stupně.12. Septakord 7. stupně.Kombinovaný rozvod. Výklad sedmého stupně jako neúplné dominantně-subdominantní funkční kombinace. Rozvody septakordu sedmého stupně a obratů septakordu sedmého stupně.

Získané způsobilosti

Student zná teoreticky danou problematiku - otázku funkčnosti akordů, rozvodů, chybných hlasových postupů.Student umí:- samostatně vypracovat harmonické úkoly - číslované basy a volné basy a- harmonizovat zadané soprány v rozsahu probraného učiva.Student dokáže harmonicky analyzovat jednoduché diatonální úseky hudebních kompozic hudebního klasicismu a raného romantismu, které nevybočují z dané tóniny.

Literatura

KOFROŇ, JAROSLAV:. Učebnice harmonie, Praha 1981. Janeček, K. Harmonie rozborem. Supraphon, Praha, 1982. Antonín Modr. Harmonie v otázkách a odpovědích. Panton, Praha, 1960. DE LA MOTTE, DIETHER:. Harmonielehre, Kassel 1976. HŮLA, ZDENĚK:. Nauka o harmonii, Praha 1956. HRADECKÝ, EMIL:. Úvod do studia tonální harmonie, Praha 1960.

Požadavky

PSZCZOLKA, Jaroslav. (2005) Hudební nauka - průvodce studiem. Elektronická studijní podpora zavěšená v systému Edis. Olomouc. ZENKL, Luděk. (2007) ABC hudební nauky. Praha: Edition Bärenreiter.

Garant

MgA. Marek Keprt, Ph.D.

Vyučující

MgA. Marek Keprt, Ph.D.