Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební estetika (KMU / HEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / HEK - Hudební estetika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) hudební estetika starověku2) hudební estetika středověku a renesance3) hudební estetika 17. a 18. století4) hudební estetika 19. století5) hudební estetika 20. století6) hudba, hudební krásno, umění7) ontologie hudebního díla, hudební význam8) vymezení hudební estetiky (vztah k filozofii, sémiotice, hudební kritice, místo v systému hudební vědy)

Získané způsobilosti

Student získá přehled o problémech estetického myšlení o hudbě a dějinách hudebně estetického myšlení.

Literatura

Vít, P.:. Estetické myšlení o hudbě (České země 1760-1860). Academia, Praha 1987. Eggebrecht, H. H. Hudba a krásno. Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2001. Hegel, G. W. F. Hudba. In: Estetika. Odeon, Praha 1966, sv. 2, s. 170-209. Hostinský, O. Hudební krásno a souborné umělecké dílo z hlediska formální estetiky. In: Otakar Hostinský: O hudbě, Praha 1961. Sychra, A. Impresionismus a exprese v hudbě. Supraphon, Praha 1990. Zich, J. Kapitoly a studie z hudební estetiky. Praha 1975, 1987. Dahlhaus, C. Musikästhetik. Musikverlag Hans Gerig, Köln 1967; resp. Esthetics of music. Cambridge University Press, 1982. Lissa, Z. Nové studie z hudební estetiky. Supraphon, Praha 1982. Hanslick, E. O hudebním krásnu. Praha, 1973. Eco, U. Umění a krása ve středověké estetice. Argo, Praha 1998. Nietzsche, F. Zrození tragédie. Vyšehrad, Praha 2008.

Požadavky

Student by měl prokázat základní orientaci v problémech a dějinách estetického myšlení o hudbě od antiky po 20. století v rozsahu odpřednášené látky a povinné literatury, dále pak být schopen rozpravy nad literárními tituly, které si vybral k prostudování ze seznamu povinně volitelné četby.

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.