Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební formy a tektonika (KMU / HFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / HFK - Hudební formy a tektonika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obsah a metody nauky o hudebních formách.2. Hudební projev, jeho složky a stránky.- členění skladby, části a částice skladby, úseky- rozhraničení a spojitost částí ve skladbě.3. Stavba skladeb, tektonické funkce hudby, bloky hudby.- stavební funkce částí ve skladbě- funkční typy hudby4. Hudební myšlenky. Motiv, téma.- definice motivu, tématu- typologie motivů, témat- ohraničení motivu, tématu- práce s motivem, s tématem5. Perioda a neperiodická věta.- definice věty a periody v hudbě- větná stavba- typy závěrů- věta ve vokální a v instrumentální hudbě- nepravidelnosti ve větě6. Malá a velká dvoudílná a třídílná forma- malé a velké dvoudílné forma bez reprízy- malé a velké třídílné formy s reprízou- rozšířené a zúžené malé a velké formy- uplatnění malých a velkých forem- barová forma7. Polyfonní formy.- fuga- ricercar- fughetta, fugato8. Variace- kontrapunktické variace- forma variací: přísné a volné variace, průběh variací9. Suita- vývoj barokní suity- části barokní suity- moderní suita10. Sonátová forma- vývoj sonátové formy, historické typy- sonátová expozice, provedení a repríza- beethovenovská pětidílná sonátová forma- sonátová forma v rámci sonátového cyklu- sonátová forma v instrumentálním koncertu11. Rondo- malé couperinovské rondo- prosté velké rondo- sonátové rondo12. Kombinované a volné formy- vícevětost v jedné větě- volné formy

Získané způsobilosti

Student bude:- znát základní formové typy evropské hudby, metody hudebně formové analýzy a zákonitosti hudební architektoniky;- vybaven patřičnou teoretickou terminologií.Student bude:- schopen provést formovou analýzu klasicko-romantické hudby a některých polyfonních forem;- schopen popsat tektonický průběh díla;- umět nalézt a pojmenovat motivické vztahy ve struktuře díla.Student bude schopen nabyté znalosti a dovednosti využít v komplexní analýze hudebního díla, jež je obsahem kurzů Analýza hudebních skladeb 1-3.

Literatura

Janeček, Karel:. Hudební formy. Praha 1955. K. B. Jirák:. Nauka o hudebních formách. Praha 1985. Janeček, Karel:. Tektonika. Praha 1968. Kühn, Clemens. Formenlehre der Musik. Kassel 1999. DE LA MOTTE, DIETRICH:. Musik Formen. Augsburg 1999. Atmann, Günter. Musikalische Formenlehre. München 1989.

Požadavky

Předpokladem je, že student má základní vstupní znalosti o hudebních formách z Přehledu hudební nauky, jenž absolvoval v prvním roce studia muzikologie. Před zahájením kontaktní výuky je student povinen prostudovat speciálně připravenou studijní oporu:Blüml, Jan. (2013) Hudební formy. Olomouc: VUP. (v tisku)

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.