Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební kritika a popularizace hudby (KMU / HKPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / HKPH - Hudební kritika a popularizace hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení disciplín, jejich historie. Charakteristika žánrů hudební kritiky a popularizace hudby.2. Charakteristika hlavních žánrů (zpráva, recenze, glosa, interview, medailón, polemika)a textové ukázky. Analýza vybraných textů.3. Profil hudebního kritika. Odbornost, stylistická zdatnost, morální zásady.4. Hudební časopisy v České republice a v zahraničí, kulturní rubriky v denním tisku.5. Pořady o hudbě v rozhlasu a v televizi, na CD-ROM atd.6. Jazyková stránka hudebně kritických a publicistických projevů. Analýza textů.7. Tiskový zákon, svoboda slova, etický kodex. 8. Grafické a typografické zpracování textů. Korekturní znaménka9. Zásady mluveného projevu. Psaní pro rozhlas a televizi.10. Objektivita a subjektivita v hudební kritice a popularizaci hudby. Kritický soud.11. Regionální hudební kritika a popularizace. Dilema hudebního kritika.12. Nejvýznamnější hudební kritici u nás i v zahraničí. Ukázka vybraných textů.

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách i teorii hudební kritiky a popularizace. Schopnost určit žánry uplatňované v psaném i mluveném projevu. Znalost současných trendů psaní a zásad mluveného projevu. Dovednost stylisticky i věcně korigovat odborné texty, napsat text určený pro primárně čtený i mluvený projev. Způsobilost k redaktorské, vydavatelské i propagační práci.

Literatura

Vičar, Jan:. Hudební kritika a popularizace hudby. Praha, 1997. Bor Vladimír. Film-hudba-kritika. Praha, 1990. Fukač, Jiří a kolektiv:. Hudba a média. Rukověť muzikologa. Brno, 1998. Hrčková, Naďa:. Hudobná kritika a hodnotenie. Bratislava, 1986. Drábek Václav. Popularizace hudby. Praha, 1992. Malcolm F. Mallette. Příručka pro novináře střední a východní Evropy. Praha, 1991. Bartošek Jaroslav. Žurnalistika. Olomouc, 1998.

Požadavky

75% účast ve výuce, aktivní podíl na diskusích, přednesení referátu a úspěšné splnění praktických úkolů semináře: 1. Zpráva.2. Glosa.3. Recenze koncertu.4. Recenze opery.5. Recenze CD/DVD.6. Medailón.

Garant

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.