Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební psychologie (KMU / HPSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / HPSK - Hudební psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Předmět hudební psychologieOblasti zájmu hudební psychologie, mezioborové vazby hudební psychologie: tematické souvislosti s uměnovědnými, medicínskými obory, tematická a metodologická pojítka k hudební sociologii, hudební estetice a antropologii.2. Metody hudební psychologiePředstavení hlavních okruhů metod hudební psychologie: metod observačních, experimentálních, exploračních a s využitím měření tělesných funkcí. Seznámení s nejčastějšími typy výzkumných plánů.3. Hudba v každodenním životěAplikovaná hudební psychologie - role hudby v různých životních kontextech. Hudba v reklamě, v obchodě, v restauraci, background music, hudební či zvuková ekologie.4. Fyziologie a teorie hudebního slyšeníFyziologický průběh slyšení. Stavba a funkce ucha, převod zvuku na nervový signál, tonotopie, sluchový nerv a sluchová kůra. Psychoakustika - prahy slyšení, problematika konsonance a disonance.5. Hudba a mozekStavba nervové soustavy, především mozku. Historie zkoumání souvislostí mezi mozkovou činností a hudebními činnostmi. Anatomické a funkční zvláštnosti hudebníků, hudební zvláštnosti u některých neurologických diagnóz.6. Hudební apercepce - emoce a hudbaFyziologická měření a jejich význam k poznání emocí, vyvolaných hudbou. Vztah emocionálních stavů a aktuálních hudebních preferencí. Specifičnost hudebních emocí.7. Hudební apercepce - osobnostní faktory vztahu k hudběOsobnostní vlastnosti, ovlivňující hudební preference, typologie osobnosti ve vztahu k hudbě, typické vlastnosti, objevující se u hudebníků. Hudební představivost a hudební myšlení.8. Hudební recepceSociální faktory vztahu k hudbě: vliv sociálního prostředí na formování hudebních preferencí. Sociální vliv, vztah sociálních a demografických charakteristik k hudebním preferencím.9. HudebnostPojem hudebnosti, míra hudebnosti. Hudebně sluchové schopnosti. Diagnostika hudebních schopností.10. Ontogeneze hudebnostiVývoj smyslu pro hudbu v životě jedince. Hudební slyšení v prenatálním období, rozvoj hudebních schopností v předškolním a školním věku, hudebně psychologická charakteristika období dospívání a stáří.11. MuzikoterapiePojem muzikoterapie, specifické a nespecifické chápání, historie muzikoterapie, různé muzikoterapeutické modely, problematika vzdělávání v tomto oboru, význam muzikoterapie vybraných diagnóz.12. Dějiny hudební psychologiePřehled o vývoji hudebně psychologického myšlení od prvních úvah antického Řecka až po současnost. Soustředění na konstituování disciplíny v devatenáctém století a hlavní oblasti zájmu hudební psychologie dvacátého a jedenadvacátého století.

Získané způsobilosti

- student získá přehled o duševních jevech, provázejících hudební činnosti- student se seznámí s metodami získávání nových poznatků o hudebně psychologických jevech- student porozumí historickým proměnám v zájmu o hudebně psychologické jevy a pozná nejaktuálnější témata a přístupy- student je chopen použít jednoduché nástroje diagnostiky hudebnosti- student dokáže interpretovat různé formy hudebního chování a získá průpravu ve schopnosti sebereflexe- student je schopen kriticky vyhodnotit publikované výzkumné studie- student dokáže rozlišovat duševní děje podepírající hudební činnosti- student rozumí provázanosti fyziologického, psychického a behaviorálního aspektu hudební zkušenosti

Literatura

Franěk, Marek. Hudební psychologie, Karolinum, Praha 2005. Praha, 2005. Poledňák, Ivan. Stručný slovník hudební psychologie, Editio Supraphon, Praha 1984. Praha, 1984. Holas, Milan. Psychologie hudby v profesionální hudební výchově. Praha, 1993. Sedlák, František. Základy hudební psychologie. Praha, 1990.

Požadavky

Představu o nárocích na studium student získá četbou speciálně připravené studijní opory:POLEDŇÁK, Ivan. (2005) Šestnáct kapitolek z hudební psychologie. Olomouc: VUP.

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.