Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie hudební vědy 2 (KMU / MET2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / MET2 - Metodologie hudební vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. základní otázky a přístupy v rámci obecné metodologii vědy, problematika předmětu hudební vědy: pojem hudebního díla a hudebního objektu vůbec2. fenomenologická metoda a její uplatnění v bádání o hudbě3. charakteristika hermeneutického přístupu k hudbě4. metodologické principy strukturalismu a jejich uplatnění v bádání o hudbě5. poststrukturalismus a hudební věda: metodologické devízy new musicology6. schenkerovská analýza7. forteovská analýza8. problematika stylové hudební analýzy a komparace analytických metod9. hudebně psychologický výzkum: přehled metod, testy hudebních schopností, sémantický diferenciál10. experimentální výzkum v hudební psychologii11. kvalitativní výzkum v sociálních vědách o hudbě12. empirická hudební sociologie a význam dotazovacích technik

Získané způsobilosti

Student získá přehled o hlavních metodách muzikologického výzkumu a schopnost jejich adekvátního využití. Student získá průpravu v zacházení s obecnými kategoriemi filozofického rázu.

Literatura

Popper, Karl. Bída historicismu. Praha 1994, 2000. Williams, Alistair. Constructing musicology. Aldershot, Ashgate 2001. Fajkus, Břetislav. Filosofie a metodologie vědy. Academia, Praha 2005. Dahlhaus, Carl. Grundlagen der Musikgeschichte, Musikverlag Hans Gerig, Cologne 1967; resp. Foundations of Music History, Cambridge University Press 1983. Fukač, Jiří - Poledňák, Ivan. Hudba a její pojmoslovný systém. Praha 1981. Poledňák, Ivan. Hudba jako problém estetiky. Praha 2006. DISMAN, Miroslav. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha 1998. Černý, Miroslav K. Kapitoly z metodologie hudební vědy. Olomouc 1998. Lissa, Zofia. Nové studie z hudební estetiky. Praha 1982. Hallam, Susan, Cross, Ian (eds.). Oxford Handbook of Music Psychology. Oxford University Press 2009. Ferjenčík, Ján. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha 2000. Poledňák, Ivan -Fukač, Jiří. Úvod do studia hudební vědy. Olomouc 2001, 2005.

Požadavky

Dostatečná a aktivní účast ve výuce (max. 3 absence), spolehlivá znalost problematiky v rozsahu přednesené látky a základní literatury, zpracování referátu.

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.