Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a teorie hudby (KMU / MSZK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / MSZK1 - Dějiny a teorie hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Státní závěrečná zkouška, jejíž podrobnější tematické okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. Absolvování státní závěrečné zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia.Státní závěrečná zkouška má podobu ústní zkoušky z teorie, dějin, estetiky hudby a z metodologie hudební vědy. Při státní závěrečné zkoušce má kandidát prokázat spolehlivou orientaci v oboru včetně hlubšího zvládnutí jeho historické, teoretické, estetické, systematické a metodologické problematiky. Zvláštní pozornost je věnována schopnosti analytického přístupu k diskutovaným otázkám a kritického zacházení s dosavadními výsledky muzikologického bádání. Ústní magisterská zkouška probíhá formou rozpravy na základě vylosovaných otázek, přičemž témata k rozpravě nemají mít bezprostřední vztah k tématu diplomové práce.

Získané způsobilosti

Student ovládá dějiny a teorii hudby a je schopen uplatnit své vzdělání v praxi. Absolvování předmětu/zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia oboru a tvoří součást závěrečných zkoušek k získání vysokoškolského vzdělání v oboru muzikologie (bakalářského titulu).

Literatura

Literatura z dějin a teorie hudby k bakalářské zkoušce je každoročně aktualizována na www katedry muzikologie. Literatura z dějin, estetiky a teorie hudby každoročně aktualizovaná na www katedry muzikologie.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška, jejíž podrobnější okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. 1. Dějiny hudby: Znalost dějin české a evropské hudby v celém rozsahu jejich vývoje. Schopnost charakterizovat jednotlivé vývojové etapy, prokázat znalost života a díla jejích hlavních představitelů včetně znalosti stylových, druhových a žánrových oblastí hudby.2. Teorie hudby: Požaduje se bezpečná znalost základních teoretických disciplín, tj. harmonie, kontrapunktu, hudebních forem, základů instrumentace a četby partitur, a schopnost jejich aplikace při analýze konkrétních hudebních útvarů. Zkouška má podobu verbální analýzy vylosované dvojice notových příkladů, v níž má student prokázat schopnost orientace ve struktuře (povšechně v makrostruktuře a detailněji v mikrostruktuře) analyzovaných děl či úseků a charakteristiky jejich "hudební řeči" resp. stylu. Výběr skladeb může být každoročně upřesňován.

Garant

doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.