Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a teorie nonartificiální hudby 1 (KMU / NAHU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / NAHU1 - Dějiny a teorie nonartificiální hudby 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení disciplíny teorie a dějiny nonartificiální hudby (teorie a dějiny nonartificiální hudby v kontextu muzikologických disciplín, předmět, metody, cíle, otázka tzv. populární muzikologie)2. až 4. Východiska a geneze terminologicko-pojmového konceptu nonartificiální hudby, stylově-žánrové definice (lehká hudba, zábavná hudba, triviální hudba, bytová hudba, masové žánry apod.; hudební folklor, tradiční populární hudba, moderní populární hudba, hudba jazzového okruhu jazz, rock a další)5. až 6. Počátky a vývoj teoretické reflexe populární hudby v zahraničí (Frankfurtská škola, Birmighamská škola a další osobnosti, témata, literatura, metodologické kontexty)7. Počátky reflexe populární hudby v našem prostředí "předvědecká" fáze (E. F. Burian, Emanuel Uggé)8. Ustavení a institucionalizace oboru v našem prostředí v padesátých a šedesátých letech (osobnosti, instituce, témata)9. až 10. Rozvoj oboru v sedmdesátých a osmdesátých letech (osobnosti Poledňák, Kotek, Dorůžka, Opekar a další; klíčové projekty, literatura, charakter)11. Stav disciplíny teorie a dějiny nonartificiální hudby po roce 1989 v našem prostředí (tendence k decentralizaci oboru, tematické soustředění, osobnosti, instituce, prameny a literatura)12. Současný světový vývoj tzv. populární muzikologie (osobnosti, instituce, trendy, témata)

Získané způsobilosti

Student bude schopen řešit vědecké úkoly spojené s problematikou tzv. nonartificiální hudby. Bude schopen zformulovat výzkumný projekt na dané téma na úrovni bakalářské či magisterské práce.

Literatura

Matzner, A., Poledňák, I., Wasserberger, I., ed. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby I-III. Praha, 1983. Lébl, V., & Poledňák, I. (1988). Hudební věda: historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. NEGUS, Keith. (1997). Popular music in theory: an introduction. Middletown, Conn. : Wesleyan University Press. SHUKER, Roy. (2005). Popular music: the key concepts. London: Routledge. Middleton, R. (1990). Studying popular music. Milton Keynes: Open University Press. Bennett, Andy ? Shank, Barry ? Toynbee, Jason (eds). (2006). The Popular Music Studies Reader. Poledňák, Ivan. Úvod do problematiky hudby jazzového okruhu, Olomouc 2000, Univerzita Palackého Olomouc. Olomouc, 2005.

Požadavky

1. Pravidelná docházka, 2. Prostudování základní a (alespoň) části doporučené literatury, 3. Písemná práce referát o vybrané odborné knize, o problematice nonartificiální hudby, 4. Aktivní účast v diskusi o probírané látce.

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.