Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled dějin evropské hudby 2 (KMU / PDEK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PDEK2 - Přehled dějin evropské hudby 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TTematické okruhy navazují na obsah předmětu Přehled dějin evropské hudby 1 (PDEK1):1. Hudební barok jako hudebně historický pojem a stylová kategoriePeriodizace dějiny hudby 17. a 18. století, stylová označení, výrazové prostředky a kompoziční techniky.2. Florentská camerata a její význam, barokní opera a oratorium v Itálii a mimo Itálii (Anglie, Francie, Německo), instrumentální hudba barokního obdobíVývojové impulsy cameraty, hlavní osobnosti a jejich dílo; vznik opery a její rozšíření z Itálie do celé Evropy, nosné druhy a žánry barokní hudby.3. Andrea Giovanni Gabrielli, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, Henry Purcell, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich HändelPřehled života a díly vybraných osobností dějiny hudby 17. a 18. století.4. Problematika barokní hudby v Čechách a na MoravěSpecifika vývoje hudby 17. a 18. století v českých zemích, konfrontace politických a hudebních dějin.5. Hudební klasicismus jako hudebně historický pojem a stylová kategorieVýznamné lokality raného klasicismu (např. Mannheim, Berlín, Vídeň), vznik a vývoj nosných hudebních druhů, žánrů a forem (sonátová forma, symfonie, smyčcový kvartet, opera).6. Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van BeethovenPřehled života a díla nejvýraznějších osobností dějiny hudby, jejich význam pro další vývoj evropské hudby.7. Problematika hudebního klasicismu v českých zemíchSpecifika vývoje hudebního klasicismu v českých zemích, problém tzv. emigrace, vztahy českých zemí k hlavním hudebních centrům a osobnostem své doby (např. Berlín, Paříž, Vídeň, W. A. Mozart, L. van Beethoven).8. Romantismus jako hudebně historický pojem a stylová kategorie (raný romantismus, vrcholný romantismus a pozdní romantismus)Vymezení pojmu 19. století v hudbě, vývoj hlavních a zdánlivě opomíjených hudebních druhů a žánrů (opera, symfonie a symfonická báseň, klavírní kus, píseň, kantáta, oratorium, komorní hudba).9. Národní školy v hudbě 19. stoletíHledání folklórních, archaických a exotických hudebních výrazových prvků jednotlivých národních škol (Rusko, Polsko, české země, skandinávské země, Španělsko), přehled života a díla výrazných skladatelských osobností.10. Hudební moderna a pozdní romantismus, meziválečná avantgardaVymezení pojmů hudební impresionismus, hudební expresionismus, Druhá vídeňská škola, hudební neoklasicismus a Nová věcnost, folklórní inspirace v hudbě 20. století, příklady jednotlivých směrů a škol na konkrétních dílech a osobnostech11. Poválečná avantgarda padesátých a šedesátých let 20. stoletíVymezení pojmů serialismus, témbrová hudba, aleatorika, konkrétní a elektronická hudba, estetika socialistického realismu.12. "Postmoderní" obrat v hudbě konce 20. stoletíVymezení pojmů nová tonalita, nová jednoduchost, neoromantismus, stylové syntézy, exemplifikace pluralitní situace na tvorbě určujících osobností (např. K. Stockhausen, P. Boulez, L. Berio, K. Penderecki).

Získané způsobilosti

- Student zná základní data hudebního vývoje v Evropě od začátku baroka do současnosti.- Student je schopen porovnat odlišné hudební kultury evropských zemí a konfrontovat daný vývoj se stavem v českých zemích.- Student je schopen vybrat spolehlivý informační zdroj k vybraným úsekům dějin hudby a samostatně získat požadovanou informaci.- Student se spolehlivě orientuje v hudebních dějinách evropského kulturního okruhu od roku 1600 do současnosti. - Student je schopen nabyté poznatky používat v dalších hudebně historických přednáškách.

Literatura

Kouba, Jan. ABC hudebních slohů. Praha, 1988. Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Praha - Brno, 2001. ISBN 80-902525-3-2.www.grovemusic.com. The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

Požadavky

Student by se měl orientovat ve všeobecných dějinách Evropy od 1600 po současnost, představu o nárocích na studium uchazeč získá četbou speciálně připravené studijní opory, resp. průvodce k publikaci Miloše Navrátila vypracovaný dr. Petrem Lykem. Za spolehlivý zdroj informací je považována publikace kolektivu autorů pod redakčním vedením Jaroslava Smolky (viz seznam povinné literatury).

Garant

doc. PhDr. Jiří Kopecký, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Kopecký, Ph.D.