Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled dějin evropské hudby 1 (KMU / PEH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PEH1 - Přehled dějin evropské hudby 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace dějin hudby a její typy, základní literatura.2. Hudba v období pravěku a starověku. Antické Řecko a Řím.3. Křesťanský bohoslužebný zpěv.4. Paraliturgický a světský jednohlas.5. Vznik a fáze rozvoje vícehlasu, notredamská škola.6. Ars antiqua, ars nova, hudba v období renesance.7. Hudba v období baroka. Opera a oratorium.8. Barokní instrumentální formy, koncertantní princip, J. S. Bach a G. F. Händel.9. Hudba v období klasicismu. Opera.10. Sonátová forma a symfonie v klasicismu.11. J. Haydn, W. A. Mozart a L. v. Beethoven.12. Okolnosti vývoje hudby v českých zemích.

Získané způsobilosti

Spolehlivá orientace v hudebních dějinách Evropy do konce 18. století. Přehled o literatuře k tématu. Znalost hlavních vývojových etap, přelomových momentů, nejvýznamnějších představitelů a jejich děl. Schopnost zařadit konkrétní dílo na základě poslechu i sluchového záznamu k danému slohu či stylové tendenci. Aplikace získaných znalostí při dalším studiu, v činnostech pedagogických i dramaturgických.

Literatura

Kouba, Jan. ABC hudebních slohů. Praha, 1988. Smolka, J. a kol. Dějiny hudby. Praha - Brno, 2001. ISBN 80-902525-3-2.www.grovemusic.com. The New Grove Dictionary of Music and Musicians. Hrčková, N. Dějiny hudby. Praha: Euromedia Group - Ikar, 2005. Hrčková, N., & Daněk, P. Dějiny hudby. Praha: Ikar, 2005. ISBN 8024905248.Šafařík, J. (2002). Dějiny hudby. Praha: Votobia. Kačic. Dějiny hudby III. Baroko. Praha, 2009. Navrátil, M. (2003). Dějiny hudby: přehled evropských dějin hudby. Olomouc: Votobia. Černý, M. K. (2006). Hudba antických kultur. Praha: Academia.

Požadavky

Účast ve výuce, četba literatury, minimální 60 procentní úspěšnost v závěrečném testu.

Garant

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.