Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled hudební nauky (KMU / PHNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PHNK - Přehled hudební nauky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tóny a tónová soustavaDefinice zvuku, tónu, hluku. Jména tónů a jejich vlastnosti. Celý tón, půltón, tóny enharmonické, diatonický a chromatický půltón.2. NotopisJména not, tvary not, klíče, pomlky, posuvky, dělení a prodlužování not a pomlk.3. Tónové výšky a soustavy laděníAbsolutní a relativní výška tónů, komorní "a", frekvence, absolutní a relativní sluch.4. Takt a rytmusDefinice jevů z oblasti kinetiky (rytmus, metrum, takt, beat, tempo, hybnost, přízvuk, synkopa, předtaktí ad.), členění taktů.5. Přednesová a jiná označeníItalské názvosloví, značení tempiky, dynamiky, způsobu přednesu a další značky.6. Stupnice běžnéDefinice jevů stupnice, tónina, transpozice a modus. Kvartový a kvintový kruh, výčet stupnic. Stupnice durové a mollové (přirozená moll, melodická moll, harmonická moll), stejnojmenné a paralelní.7. Stupnice méně běžnéPentatoniky durové a mollové, chromatická stupnice, celotónová stupnice, stupnice harmonická durová, církevní stupnice (mody durové stupnice), cikánské stupnice.8. IntervalyDefinice intervalu, členění intervalů, převraty intervalů, enharmonické intervaly, intervaly přesahující oktávu.9. AkordyDefinice akordu, členění akordů a jejich výčet.10. KvintakordyStruktura a princip stavby čtyř doškálných kvintakordů a jejich obratů. Praktické procvičování od všech tónů.11. Septakordy a vícezvukyStruktura a princip stavby sedmi doškálných septakordů a jejich obratů. Praktické procvičování od všech tónů. Terminologie odborná a běžná v praxi. Nónové akordy a vícezvuky, kvartové akordy.12. Základy teorie populární hudbyAkordové značky a princip jejich tvorby, výčet stupnic a akordů používaných v populární hudbě.

Získané způsobilosti

- student definuje elementární hudební jevy- student zná princip tvorby notopisu, stupnic, intervalů, akordů- student se orientuje v notových materiálech- student umí analyzovat notový zápis- student využije nabyté způsobilosti k teoretické reflexi hudby a k hudebním analýzám- student aplikuje nabyté způsobilosti jak v teoretickém, tak i v praktickém hudebním provozu

Literatura

Zenkl Luděk. ABC hudební nauky. Praha, 2007. Grigová, Věra. Všeobecná hudební nauka. Olomouc, 2003. Pícha, František:. Všeobecná hudební nauka. Praha, 1961.

Požadavky

Dostatečnou představu o vstupních požadavcích studenti získají studiem speciálně připravené studijní opory.PSZCZOLKA, Jaroslav. (2005) Hudební nauka - průvodce studiem. Olomouc.

Garant

Mgr. Jan Přibil

Vyučující

Mgr. Jan Přibil