Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled hudební nauky (KMU / PHNU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PHNU - Přehled hudební nauky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:- Tóny a tónová soustava. Vlastnosti tónů. Tóny zvýšené a snížené. Celý tón, půltón, tóny enharmonické, diatonický a chromatický půltón.- Notopis. Jména not, klíče, posuvky, dělení a prodlužování not a pomlk.- Tónové výšky a tónové soustavy.- Takt a rytmus.- Přednesová a jiná označení. Italské názvosloví. Tempová označení. Dynamika a dynamická znaménka. Označení různého způsobu hry a zpěvu. Přednesová označení. Melodické ozdoby. Zkratky v notopisu.- Stupnice durové a mollové s křížky a s bé. Kvintový a kvartový kruh. Stupnice stejnojmenné a paralelní.- Stupnice staré, zvláštní, stupnice chromatická a celotónová.- Intervaly základní a odvozené. Převraty intervalů, enharmonické intervaly, intervaly přesahující oktávu.- Kvintakordy a jejich obraty.- Septakordy a jejich obraty, nónový akord s obraty.- Hudební akustika. Tóny jednoduché a složené, hluky. Harmonická řada částkových tónů. Výška, síla a barva zvuku. Konsonance a disonance. Soustavy ladění.- Hudební nástroje a pěvecké hlasy. Hudební soubory a partitury.

Získané způsobilosti

Praktické zvládnutí základů hudební teorie - zejména bezpečná znalost stupnic, intervalů, akordů a italského názvosloví, hudební nástroje.

Literatura

Zenkl Luděk. ABC hudební nauky. Praha, 2007. Pícha, František:. Všeobecná hudební nauka. Praha, 1961. Grigová, Věra. Všeobecná hudební nauka. Olomouc, 2003.

Požadavky

Pravidelná účast a aktivní spolupráce ve výuce. Předmět je ukončen zápočtem získaným na základě písemného testu a ústní zkouškou.

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.