Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehrávky k dějinám hudby 1 (KMU / PKD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PKD1 - Přehrávky k dějinám hudby 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jak poslouchat hudbu? Návod a hlavní charakteristika hudební řeči.2. Jednohlasá hudba antiky a středověku. Společné znaky a rozdíly. Nejstarší dochované památky. Reflexe gregoriánského chorálu ve 20. století.3. Světský jednohlas ve Francii a Německu. Carmina burana. Vznik vícehlasu a specifika jeho vývoje ve Francii, Itálii a Anglii.4. Hlavní formy duchovní a světské hudby pozdního středověku a renesance.5. Barokní opera a oratorium.6. Barokní koncertantní princip.7. Dílo J. S. Bacha a G. F. Händela.8. Opera v klasicismu.9. Emancipace instrumentální hudby klasicismu. Sonátová forma.10. Klasicistní symfonie a sonáta a jejich vývoj.11. Dílo J. Haydna a W. A. Mozarta.12. L. van Beethoven a jeho vliv na hudbu 19. století.

Získané způsobilosti

Získat poslechové zkušenosti a schopnost verbalizovat vyposlouchané postřehy. Poslechová zkušenost v oblasti hlavních vývojových proudů evropské hudby. Schopnost analytického poslechu a identifikace neznámé skladby na základě získaných zkušeností. Schopnost hudebně-kritické reflexe. Znalost skladeb jako předpoklad k hudebně dramaturgické činnosti.

Literatura

Zorn J. D. Listening to Music. Englewood Cliffs, 1991. Palisca, C. V. Norton Anthology of Western Music. London, New York 1996. 2 sv.

Požadavky

Maximálně 3 absence a absolvování poslechového testu.

Garant

doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.