Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová notosazba (KMU / PNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / PNS - Počítačová notosazba, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osvětlení funkcí a významu notačního softwaru pro dnešní muzikologii, představení různého notačního softwaru, práce s Finale 2009 (základy ovládání, nástroje, grafické zpracování, grafický export, MIDI export, použití MIDI keyboardu pro zápis, playback ad.). V první části semestru jsou postupně studentům představeny základní nástroje pro zápis notačního záznamu, v druhé polovině semestru pak studenti v programu Finale 2009 prakticky řeší předepsané úkoly, přepisy a zápisy, a v praxi si tak osvojují ovládání programu, řeší vzniklé problémy a objevují širokou škálu možnosti použití v praxi.1. Úvod k notosazebným programům ? typy, využití, možnosti, historie (Finale, Sibelius aj.).2. Založení nového souboru ve Finale 2009 a zadávání not přes Simple Tools.3. Staff, Key Signature, Time Signature, Clef a Measure Tools.4. Přehrávání not, Advanced Tools.5. Export a import různých formátů a následná práce s nimi.6. Speedy entry, Smart Shape, Articulation, Expression, Text Tools.7. Repeat, Chord, Lyrics Tools.8. Pluginy, finální práce se soubory ? formátování a jiné úpravy.9. Samostatná práce studentů na zadaném úkolu v programu Finale, vč. řešení konkrétních problémů při práci 1.10. Samostatná práce studentů na zadaném úkolu v programu Finale, vč. řešení konkrétních problémů při práci 2.11. Samostatná práce studentů na zadaném úkolu v programu Finale, vč. řešení konkrétních problémů při práci 3.12. Možnosti notosazebných programů v zápisu soudobé a staré hudby, vč. porovnání ukázek specifických prvků v nich, práce s grafikou aj.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatné práce v notačním programu Finale 2009 - opisování notových příkladů, vypracování jednodušších partitur apod.

Literatura

Finale 2006 pro Windows - Uživatelská příručka, Ritornel, s.r.o., Ostrava, 2005. David Pogue (přeložil Jan Vičar). Finale. Učebnice počítačové notace. Praha, 1997. ISBN 80-85917-22-X.

Požadavky

Na výběr jsou tyto možnosti:1. Referát o softwaru určeném k notosazbě (nutno předem domluvit) vč. audiovizuální demonstrace (projektor, i audiozařízení jsou k dispozici, popř. i laptop).2. Přepis části partitury dle vlastního výběru (nutno předem domluvit) nebo dle zadání vyučujícího.

Garant

MgA. Pavel Kunčar

Vyučující

MgA. Pavel Kunčar