Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sluchová analýza (KMU / SAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / SAK - Sluchová analýza, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zpěv a identifikace melodických intervalů přesahujících oktávuIntonace a záznam těchto stoupajících a klesajících intervalů: nóna, decima, undecima, duodecima, tercdecima, kvartdecima, dvojoktáva2. Zpěv a identifikace harmonických intervalů přesahujících oktávuIntonace a záznam těchto intervalů, které zaznějí v souzvuku: nóna, decima, undecima, duodecima, tercdecima, kvartdecima, dvojoktáva3. Zpěv a identifikace doškálných septakordů na bázi dur a moll i s jejich obratyIntonace a záznam čtyř doškálných septakordů s jejich obraty, jejichž kvintakord má durový či mollový tónorod: septakordy tvrdě velký, tvrdě malý, měkce velký, měkce malý.4. Zpěv a identifikace doškálných septakordů na bázi zmenšeného a zvětšeného kvintakordu i s jejich obratyIntonace a záznam tří doškálných septakordů s jejich obraty, jejichž kvintakord má zmenšený či zvětšený základ: septakordy zmenšeně malý, zmenšeně zmenšený, zvětšeně velký5. Zpěv a identifikace nónových akordů a vícezvukůIntonace a záznam nónových, undecimových a tercdecimových akordů v rámci možností6. Průběžný diktátZáznam výše probíraných jevů pomocí relativního sluchu v rámci sluchového diktátu.7. Intonace v modech durové stupniceOrientace v durové stupnici a jejích modech - identifikace a zpěv (vzestupně i sestupně): modus jónský, dórský, frygický, lydický, mixolydický, aiolský, lokrijský.8. Sluchová analýza modů durové stupniceSluchová identifikace a analýza výše zmíněných jevů v konkrétních nahrávkách v rámci AH i NAH9. Základy harmonie v durSluchová analýza hlavních harmonických funkcí v durové tónině, identifikace běžných akordových spojů: T S D; II V I; III VI II V I atd.10. Základy harmonie v mollSluchová analýza hlavních harmonických funkcí v mollové tónině, identifikace běžných akordových spojů: T S D; II V I; III VI II V I atd.11. Intonace méně běžných a exotických škál a modůOrientace v těchto stupnicích a modech: symetrické stupnice (chromatická, celotónová, zmenšená, zvětšená), mody melodické moll, cikánské stupnice atd.12. Průběžný diktátZáznam výše probíraných jevů pomocí relativního sluchu v rámci sluchového diktátu.

Získané způsobilosti

- student identifikuje za využití relativního sluchu konkrétní melodie, intervaly, stupnice a akordy- student identifikuje pomocí sluchu nejběžnější akordové spoje či harmonické funkce - student využívá analytického sluchu při poslechu hudby- student analyzuje pomocí sluchu znějící hudbu a dokáže v ní identifikovat konkrétní jevy a útvary- student transkribuje krátké melodie a běžné akordové spoje

Literatura

Doležil, Metod:. Intonace a elementární rytmus. Praha, 1974. Daniel, L. Intonační cvičení - Chromatika. Praha, 1980. Burešová, A. Průvodce studiem intonace a sluchové analýzy. (Elektronický studijní text, rkp. Olomouc 2008.

Požadavky

Dostatečnou představu o vstupních požadavcích studenti získají studiem speciálně připravené studijní opory.BUREŠOVÁ, Alena. (2006) Intonace - průvodce studiem. Olomouc.

Garant

Mgr. Jan Přibil