Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář hudební historie 1 (KMU / SHH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / SHH1 - Seminář hudební historie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je zaměřen na terén historiografické práce v oblasti hudební vědy (heuristika, kritika pramene, kritické čtení dostupné literatury, struktura text atd.). Před začátkem semestru (v předzápisu) je ve studijní agendě (STAG) k předmětu zveřejněno aktuální téma semináře. V rámci semináře studenti pracují na výzkumných projektech vztahujících se k vyhlášenému tématu. Jednotlivá setkání provádí studenta celým badatelským procesem, který je završen vypracováním odborné studie.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu je student schopen:- samostatně vybírat a řešit zadané či zvolené problémy,- získávat důležité informace týkající se zkoumané problematiky, analyzovat a specifikovat je,- shromažďovat empirická data, systemizovat je a metodologicky správně je zpracovávat,- analyzovat empiricky získaný materiál s využitím potřebných teoretických základů,- číst a vyhodnocovat související literaturu, vybírat vhodné teorie,- sepsat písemnou zprávu na základě zadaných bodů,- obhájit svůj projekt.

Literatura

Literature is specified according to the selected topic. Smolka, J. (1970). Česká kantáta a oratorium. Praha: Supraphon. Michels, U., Srnka, M., & Vogel, G. (2000). Encyklopedický atlas hudby. Praha: Lidové noviny. Vičarová, E. (2012). Hudba v olomoucké katedrále 1872?1985. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Fukač, Vysloužil, Macek. (1997). Slovník české hudební kultury. Praha. Sehnal, J. (1997). Stručný přehled dějin katolické chrámové hudby. Brno. Pfister, W., König, R., Pahlen, K., Pauly, R. G., & Schaefer, J. (1990). The world of the oratorio: oratorio, mass, requiem, Te Deum, Stabat mater and large cantatas. [United Kingdom]: Scolar Press.

Požadavky

Podíl na kolektivním výzkumu, zpracování vlastního výzkumu, studium zahraniční literatury, prezentace referátu (časový rozsah 20 min.), odevzdání závěrečné práce o rozsahu nejméně 18000 znaků. Práce může být doporučena k publikování v odborném časopise či nominována do studentské vědecké soutěže ČSHV nebo studentské odborné soutěže FF UP.

Garant

Mgr. Jan Blüml, Ph.D.doc. PhDr. Jiří Kopecký, Ph.D.doc. PhDr. Lenka Křupková, Ph.D.Mgr. Jana Spáčilová, Ph.D.doc. PhDr. Eva Vičarová, Ph.D.