Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializační kurz syst. muzikologie 5 (KMU / SSK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / SSK5 - Specializační kurz syst. muzikologie 5, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do neuroanatomie a neurofyziologie, především sluchuÚvod do neuropsychologie - mozkové koreláty duševních procesů, historie poznávání mozkové činnostiZobrazovací metody mozku a jejich využití v hudební neuropsychologiiKlinické případy neurologických zvláštností, duševních poruch a poruch ve vztahu k hudebním činnostemKognitivní hudební neurověda - mozkové koreláty duševních procesů spjatých s hudbouMozek a další umělecké obory

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu porozumí student procesům probíhajícím v nervové soustavě a vážícím se k hudbě u zdravého člověka i u osob s neurologickými zvláštnostmi či poruchami. Získá vhled do činnsti, kterou vykonává mozek, když posloucháme hudbu (když ji hrajeme, zpíváme ad.), což umožní hlubší porozumění samotné hudbě. Student bude také obeznámen s metodami získávání nových poznatků v této oblasti.

Literatura

Franěk, Marek. Hudební psychologie. Praha, 2005. Kulišťák, Petr. Neuropsychologie. Praha, 2011. Hass-Cohen, Noah a Carr, Richard. Art Therapy and Clinical Neuroscience . London and Philadelphia, 2008. Koukolík, František. Lidský mozek. Praha, 2012. Sacks, Oliver. Musicophilia . Praha, 2009. Peretz, Isabelle a Zatorre, Robert J. The Cognitive Neuroscience of Music . Oxford, 2003.

Požadavky

K získání zápočtu je třeba dostatečné aktivní účasti ve výuce a zpracování referátu, zkouška prověří orientaci studenta v problematice v rozsahu odpřednášené látky a stanovené literatury.

Garant

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Martina Stratilková, Ph.D.