Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny, teorie a estetika hudby (KMU / SZZK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / SZZK1 - Dějiny, teorie a estetika hudby, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět státní závěrečné zkoušky, jejíž podrobnější okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. Absolvování zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia.

Získané způsobilosti

Student ovládá dějiny, teorii a estetiku hudby a je schopen uplatnit své vzdělání v praxi. Absolvování předmětu/zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia oboru a tvoří součást závěrečných zkoušek k získání vysokoškolského vzdělání v oboru muzikologie.

Literatura

Literatura z dějin, estetiky a teorie hudby každoročně aktualizovaná na www katedry muzikologie.

Požadavky

Předmět státní závěrečné zkoušky, jejíž podrobnější okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. Východiskem zkoušky je analýza dvou skladeb, při níž student prokáže schopnost aplikovat poznatky z teorie, dějin a estetiky hudby. Skladby i jejich konkrétní kombinace do dvojice jsou každoročně stanovovány předsedou komise pro státní závěrečné zkoušky a studenti si příslušné dvojice losují. Jedna skladba je vybrána z níže uvedeného seznamu, zejména při její analýze by student měl prokázat schopnost analýzy hudební struktury, zasazení díla do kontextu dějin hudby (stylová komparace) a osvětlení estetického pozadí. Druhá, krátká skladba či skladebná část, je studentovi oznámena až při zadání otázek, při její analýze se více klade důraz na schopnost zorientovat se v hudební struktuře a analyticky ji uchopit, současně se očekává její zasazení do historického a estetického kontextu.

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.