Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie hudební vědy (KMU / SZZK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMU / SZZK2 - Metodologie hudební vědy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět státní závěrečné zkoušky, jejíž podrobnější okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. Absolvování zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia.

Získané způsobilosti

Student teoreticky ovládá metodologii hudební vědy a je schopen uplatnit své vzdělání v praxi. Absolvování předmětu/zkoušky je nezbytnou podmínkou pro řádné ukončení studia oboru a tvoří součást závěrečných zkoušek k získání vysokoškolského vzdělání v oboru muzikologie.

Literatura

Černý, M. K. (1998). Kapitoly z metodologie hudební vědy. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého. Poledňák, I., & Fukač, J. (2005). Úvod do studia hudební vědy. Olomouc: Univerzita Palackého. Lébl, V., & Poledňák, I. (1988). Hudební věda: historie a teorie oboru, jeho světový a český vývoj. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

Požadavky

Předmět státní závěrečné zkoušky, jejíž podrobnější okruhy jsou uvedeny na webové stránce katedry muzikologie. Předpokládá se samostatná domácí příprava studenta. 1) Teorie vědy (koncepce Kuhna, Poppera, Kvasze, Lakatose, postpozitivismus, postmoderní přístup)2) Problematika taxonomie umění 3) Fenomén hudebního díla4) Impulsy pro hudební vědu z oblasti sémiotiky, obecné lingvistiky, teorie komunikace.5) Paradigmatické inovace hudebně vědeckého myšlení ve 20. století (uplatnění fenomenologie, strukturalismu, poststrukturalismu)6) Hudební kultura a společnost (recepce hudby, estetika jako program, masmédia, politická determinace, fenomén revoluce)7) Metodologické aspekty hudební analýzy (tradiční přístupy versus Schenkerova analýza, analýza Forteho) 8) Hudebně psychologický výzkum9) Hudebně sociologický výzkum10) Dahlhausova metoda historiografického zkoumání11) Induktivní metoda historiografického zkoumání (Karl Popper)

Garant

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Vičar, CSc.